Aandrijving linear motor ST5000 kraakt

Raymarine linear motor ST5000 kraaktVraag:
Mijn motor van de lineardrive hoor ik wel ratelen maar zie de as niet draaien.

Kan er binnen in de motor een as zijn gebroken of moet ik het euvel in iets anders zoeken? De bedrading heb ik allemaal vervangen en goed aangesloten en hoor wanneer ik +10 geef bv. dat er wat gebeurt in de motor maar de as draait dus niet.

Antwoord:
Dat kan aan een aantal zaken liggen, omdat je wel iets hoort ratelen, lijkt het een tandwiel probleem in de lineardrive te zijn.
Raymarine Linear Drive Type1 (12V) Productnummer: M81130

Raymarine linear drive clutch magneet n007De lineardrives maken gebruik van een zogenaamde clutch.  Dit is een elektronische koppeling. Deze kan ook defect zijn. Je zal de clutch moeten horen als de spoel bekrachtigd word. Als de clutch niet werkt, dan zal de motor wel draaien, maar de arm zal dan niet bewegen. Je zou de kap van de linear drive los kunnen halen en kijken of de motor wel draait maar de as van het schuivende gedeelte staat stil.
Raymarine Linear Drive Clutch Productnummer: N007

Ook kan het zijn dat de tandwiel-riem gebroken is. Je zou de kap van de linear drive los kunnen halen en kijken of de motor en de tandwielriem goed is.

Op afstand is het niet goed te beoordelen wat het nu precies mis is. Je zou in de buurt een service dealer kunnen vragen: Op http://www.raymarine.nl/view/?id=911 kan je deze servicepunten vinden. Ik weet niet precies wat de prijzen zijn van onderzoeken, dat kunnen ze vast wel vertellen.