Autohelm ST4000 wheeldrive is defect wat nu

Vraag:  Ik ben op zoek voor de stuurautomaat Autohelm ST4000+ naar de ring die aan het stuurwiel wordt gemonteerd die is defect. De aansluitingskabel ligt bij de stuurstand en ik heb al eens geprobeerd met een oude ring dat er signaal op zit. Kun je mij een nieuwe wheeldrive leveren die “praat”met de bestaande apparatuur? Zo ja, tegen welke kosten?

Antwoord: Raymarine Autohelm 4000 stuurautomaat stuurwiel Voor de oude stuurautomaat Autohelm ST4000 + wheeldrive zijn geen onderdelen meer nieuw te leveren, helaas ook niet de achterste schaal. Misschien kan je een 2e hands vinden op Markplaats of ebay? Ja wat moet je dan… er zijn drie opties naar mijn mening.

1) ST4000 wheeldriver oplappen

Je kan alsnog iets bedenken om de wheeldrive op het stuurwiel te krijgen en nog een seizoen varen? Het is een systeem dat zeker 20 jaar aan boord zit, zelfs de producten van Raymarine die echt wel wat kunnen hebben gaan uiteindelijk defecten tonen.

 2) Vervangen van alleen de ST4000 wheeldrive

Of je vervangt alleen de wheeldrive. Het is namelijk mogelijk om het oude ST4000 instrument aan te sluiten op een nieuwe ST4000 MKII/S1. De Raymarine wheeldrive ST4000 MKII/S1 zonder ST6002 heeft bestelnummer en prijs: E12093
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de aandrijfmotor iets verder uit het midden zit. Geen probleem, maar als je de wheeldrive geborgd hebt met de motor zou je hier rekening mee moeten houden.

 3) ST4000 Wheeldrive en automaat vervangen

Raymarine SPX-30 stuurautomaat pakket E12199Of je gaat alles vervangen door een nieuwe Raymarine SPX-5 Smartpilot… Je hebt dan ook een nieuw instrument nodig (tenzij het bedieningsinstrument een SmartPilot uitvoering is) Dus moet je alles gaan vervangen. Lees hier over het vervangen van de oude stuurautomaat naar een SPX-5. Neem van mij aan, als je gaat vervangen, dan heb je een stuurautomaat die niet te vergelijken is met de oude. Stukken beter, stukken sneller, stukken nauwkeuriger… echt je zal 2 generaties stuurautomaat overslaan.