Autohelm ST50 log geeft te hoge snelheid aan

Raymarine Autohelm ST50 LOG speed instrumentHet log geeft na het aanzetten en varen een te hoge snelheid aan, ipv 5.5 knopen 15. Na verloop van circa 2a 3 uur varen wordt de miswijzing steeds kleiner…

Dit is een situatie die ik niet eerder heb gezien. Het gekke is dat hij een te hoge waarde (veel te hoge) aangeeft, en daarna een lagere…  Die waarde kan je weliswaar kalibreren in het menu van het instrument, maar daar los je dit verloop niet mee op.

Een definitieve oplossing is niet gevonden. Je zou een aantal punten kunnen controleren.

  • De snelheid eerst kalibreren op een juiste waarde (met GPS of de GPS van de mobiel)
  • De gever in de romp goed inspecteren, draait het schoepenwiel goed.
  • Het schoepenwiel goed bedijken, en juist bij het gedeelte waar het magneetje in de behuizing zit, daar kan een ijzer-stukje kunnen zitten (in houw geval kan dat haast niet.
  • Je zou eens een nieuwe gever kunnen uitproberen, die over boord houden en kijken of die wel een juiste waarde aangeeft. (maar dat wordt wel solderen) Ik heb geen testgever.

Een andere optie is het instrument (wordt moeilijk, maar als het kan ook de gever) bij een servicepunt van Raymarine langs brengen voor onderzoek (ik weet niet welke kosten daar aan vast zitten). Je kan den wel uitsluiten of de gever defect is of het instrument

Om te kalibreren kan je deze handmatig instellen:

Raymarine ST50 Manual calibratie van de snelheid