Autohelm ST50 Wind transducer vervangen

Raymarine ST60 wind masttopunit vervangen met ST60 windmeterVraag:
Kan ik de masttopunit van de ST50 gaan vervangen met een nieuwe Raymarine ST60+ masttopunit want deze is kapot.

Antwoord:
Helaas is er voor de Raymarine ST50 windtransducer / masttopunit geen vervanging meer mogelijk. Ook de interne componenten zoals de zogenaamde POD’s zijn niet meer te verkrijgen om te repareren.

Het enige dat nog nieuw leverbaar is zijn de kunststof windvaan en schoepjes. Deze reparatiekit is alleen geschikt als de bestaande kunststof vaan of schoepje defect is geraakt, er zit geen enkele elektronica in de kit.

ST60 windgever vervangen met een i60 windinstrumentVervangen van de gever in de mast zal gecombineerd moeten worden met een nieuw instrument. Dat instrument is de Raymarine i60 Wind Display instrument Analoog. Hieronder zijn de voor- en nadelen op een rijtje gezet om een goede keuze te maken. Toch even aanstippen, je kan overigens ook de Raymarine i70s gaan gebruiken als windinstrument, maar omdat de meeste zeilers toch een analoge naald willen zien op het scherm wordt de i60 voorgesteld. Mocht je liever meerdere en exact de zelfde i70s displays op een rij hebben dan kan dat prima. Wel is er dan een Raymarine multipod ITC-5 Converter nodig.

ST50 Wind vervangen door de i60+

Je kan overwegen om alleen de bestaande ST50 masttopunit kunnen vervangen met een nieuwe ST60/i60 windgever. Een nieuwe ST60-i60 windgever gaat prima passen op de mastvoet, maar het ST50 Windinstrument is dan niet meer te kalibreren. Dit is eigenlijk geen optie.

Vervangen met i60 windinstrument

ST60 windgever vervangen met een i60 windinstrumentVervangen van het ST50 Windinstrument met een i60 Wind (inclusief masttopunit) is de enige oplossing die er op dit moment is. De ST60 en ST60+ instrumenten zijn rond 2012 niet meer in prodcuctie en nieuw leverbaar. Mocht je nog wel een ST60 gevonden hebben kijk dan in het hoofdstuk hieronder wat de mogelijkheden zijn.

Uiterlijk tussen instrumenten

helm Raymarine ST50 windinstrument voorkantAls de ST50 moet worden vervangen dan zal dit instrument er een stuk anders er uit zien vergeleken met deze nieuwe i60. Om cosmetisch de instrumenten het zelfde te krijgen zullen alle instrumenten moeten worden vervangen. Mocht je interesse hebben om alles te vervangen stuur even een verzoek naar raymarine-shop.nl bij inleveren (of niet) van de bestaande instrumenten is een korting te krijgen.

Wind-data versturen via inline converter

raymarine inline converter seatalk 1 naar seatalk ng e22158Meestal worden de windgegevens gebruikt in combinatie met een stuurautomaat. Hiermee kan je dan op de windhoek varen in plaats van een vaste koers. De AH50 (AutoHelm) en ST50 (SeaTalk) Wind instrumenten maken gebruik van het SeaTalk netwerk met behulp van draaiconnectoren om de beschikbare data onderling uit te wisselen. Het i60 Wind instrument maakt gebruik van het nieuwe SeaTalkNG netwerk. Om de wind-data van de i60 op het netwerk te krijgen zal er een inline converter moeten komen.

Normaal gesproken zijn de ST50 instrumenten met elkaar in een lus doorverbonden en kunnen met elkaar communiceren via SeaTalk. Er zal altijd 1 vrije aansluiting over zijn, deze connector kan male of female zijn. Er zijn (nog) verloopconnectoren te krijgen om van een draaiconnector naar de huidige SeaTalk connector te gaan. In combinatie met een verdeelblokje kan je nu de gegevens van SeaTalk naar SeaTalkNG maken.

Als je handig bent kan je ook de bestaande draaiconnectoren van de ST50 afknippen en solderen op een SeaTalk kabel met een connector door een SeaTalk-kabel te gebruiken, dan is het verdeel-blok en verloop-connector niet nodig.

Wind-data versturen met adaptor kabel

Raymarine ST1 naar STng Convertor A06047Een andere optie om de data van alle instrumenten aan elkaar doorgeven is gebruik te maken van alleen een adaptor kabel. Hiermee zet je het i60 instrument van SeaTalkNG terug naar SeaTalk. Een nadelige bijvangst is dat je nieuwe instrumenten (mocht je later de ST50 Diepte willen vervangen) niet meer kan doorlussen van de i60 naar een i50 of i70. Vanaf 2011 zijn alle apparatuur uitgerust met SeaTalkNG, ook de plotters. Dus zal je altijd nieuwe instrumenten op het SeaTalkNG netwerk moeten aansluiten.

Ook voor deze situatie zal je zoals eerder beschreven, of een verloopkabel van ST50 naar ST60 connector moeten gebruiken, of de connector van de ST50 er af knippen en op een kabel met een ST60/ST60+ connector solderen. En die kabel dan in een verdeelblokje steken.

Raymarine ST30 ST50 ST60 ST80 Power/SeaTalk Junction box
Productnummer: D244

Bestaande mastkabel ST50 gebruiken

Als je overweegt om het bestaande ST50 Windinstrument te vervangen door een i60 Windinstrument omdat de gever in de mast defect, dan kan je bestaande mastkabel inclusief de mastvoet weer gebruiken, je hebt dan een nieuw i60 instrument met een nieuwe windgever nodig. MAAR let op: in de mastvoet-connector zit een rubber ringetje, en die zie ook in de draaiconnector van de nieuwe windgever. Er mag maar 1 rubber ring in de constructie zitten. Echt even controleren, want bij corrosie zal er geen garantie worden verleend.

Ter informatie, bij het i60 windinstrument en pakket wordt wél een 40 centimeter SeaTalkNG spur-kabel géén 40 cm adapterkabel meegeleverd. In de video worden beide getoond, dat is sinds 2014 veranderd.

ST50 wind vervangen door i60 pakket

Raymarine i60 Wind pakket met standaard windvaan transducer E70150Mocht je alles willen vervangen, dus i60 instrument, nieuwe mastkabel en nieuwe windgever. Dan is er een kompleet i60 pakket met instrument, 40 cm spurkabel, mastkabel en windgever. Dit is vaat de beste keuze als de mastvoet enige corrosie in de contacten heeft en de mastkabel niet meer goed is.

Als er eerdere instrumenten zijn de het nog steeds goed doen en je besluit om eerst de ST50 wind te vervangen en later de andere instrumenten, dan adviseren wij om de in line converter te gaan gebruiken. Aan het eind van de rit als alles is vervangen zal deze converter overblijven en niet meer nodig zijn in het systeem. Mocht je bijvoorbeeld een eS-kaartplotter of een nieuwe stuurautomaat krijgen, dan zal je altijd gebruik (moeten) maken van het SeaTalkNG netwerk. En vergeet niet dat als er meerdere instrumenten moeten worden vervangen, kan Raymarine-shop een aanbieding maken met en zonder inruilen van de bestaande apparatuur.

Conclusie ST50 wind gever vervangen

Als de gever van de ST50 wind instrument defect is, kan deze niet meer worden gerepareerd. Een nieuwe ST50-gever is niet meer leverbaar. Op ebay zijn er wel eens wat onderdelen en gevers te vinden, pas op, hij zal het vast doen, maar zal zeker jaren oud zijn. De laatste gever is rond 2004 verkocht, jaren dus.

Een nieuwe ST60-gever gaat prima passen op de bestaande mastvoet, maar is niet te callibren met een ST50 display.

Dus: Een nieuw Raymarine i60 Wind Display en een nieuwe gever is de enige oplossing.

 1. i60 display en bestaande mastkabel gebruiken, met nieuwe windgever, adaptorkabel, verloopkabel ronde connector en verdeelblokje.
  (goedkoopste oplossing)
 2. i60 display en bestaande mastkabel gebruiken, met nieuwe windgever, inline converter, verloopkabel ronde connector en verdeelblokje.
  (juiste oplossing gekeken naar  de toekomst)
 3. Alles vervangen, nieuwe i60 display, mastkabel, gever, inline converter, verloopkabel ronde connector en verdeelblokje.
  (beste oplossing gekeken naar de toekomst en betrouwbaarheid)

Voordeelpaketten i60 windinstrument

Raymarine i60 voordeelpakket ST50 Male
Productnummer: E70150R01

ST50 Wind vervangen door de ST60+

Raymarine ST60+ Plus met Windvaan A22012-P

De ST60+ serie is niet meer in productie en ie niet meer nieuw leverbaar. Mocht je een ST60 of ST60+ instrument willen inzetten lees dan het volgende. Als je de i60 wilt gaan gebruiken ga hierboven even lezen en kijk welke keuze bij jou past.

 1. Gebruik maken van een nieuwe ST60+ windtransducer (MAAR! windsnelheid niet te calibreren! en dat is voor de meeste geen optie.)
 2. Raymarine ST50 wind instrument en ST50 windtransducer vervangen door een Raymarine ST60+ instrument met transducer. Als de bedrading van de bestaande masttopunit nog in orde is (even goed kijken) dan is het niet nodig om de kabel  in de mast te gaan vervangen. Je kan de bestaande mastvoet gebruiken.
 3. Als alleen de bekabeling defect is, dan is er deze nieuwe mastkabelset te krijgen. Raymarine windvaan kabel.
 4. Als alleen de vaan of cupjes-wiel defect is kan je deze vervangen met de Raymarine ST60/50 Masttopunit reparatiekit (oude versie)

Raymarine ST60+ Wind systeem met vaan transducer:
Bestelnummer en prijs:  A22012-P

Raymarine ST50 windmeter reparatiekit:
Bestelnummer en prijs: E28081