Vraag: Ik zoek een nieuw log en dieptemeter. Wil het graag eenvoudig houden.
Liefst 1 meter voor diepte en snelheid. Ik wil de opening van het oude log gebruiken, geen andere gaten in de romp. De transducer voor de diepte op de spiegel wil ik kwijt.
Ik zoek dus een transducer die zowel de snelheid als de diepte meet.
Wat is de bijbehorende meter: ST40, ST60, of hoger?
Antwoord: Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te realiseren. Bijna alle opties maken gebruik van de Raymarine DST800 triducer (ANALOOG) met bestelnummer A22154. Dit is een enkele transducer die de diepte + snelheid + temperatuur aangeeft (vandaar DST).
Omdat er 3 waarden worden gemeten wordt deze gever triducer genoemd.
Er is een versie met losse analoge signaaldraden (ANALOOG), en er is een versie met alleen een SeaTalkNG (SMART) aansluiting. Zoals hieronder te zien is er geen verschil in de gevers, alleen de aansluitingen zijn anders, de ene triducer heeft een SeaTalkNG connector, de andere heeft losse aders aan het eind van de geverkabel. Zoals je kan zien is het een retractable transducer en dat is (naar mijn mening) altijd de betere oplossing.
Overigens kan de DST800 SMART triducer alleen worden gekalibreerd en ingesteld worden door de i70/i70s instrumenten en kaartplotters met Lighthouse2 (of hoger). Lees hier meer over de DST800 SMART transducer FAQ
DST800 analoog A22154 |
DST800 SeaTalNG A22111 |
Inhoudsopgave
1) Raymarine ST40 oplossing
De Raymarine ST40 instrumenten zijn vanaf januari 2013 niet meer in productie. Ze zijn nog wel te koop, maar misschien is het toch een goed idee om te kijken naar de nieuwere instrumenten.
Er is de Raymarine ST40 bidata, dit is 1 instrument waarop de snelheid en diepte kan worden getoond. Normaal worden voor deze ST40 Bidata 2 aparte gevers geleverd. Een losse dieptegever(met temperatuur) en een losse snelheidgever.
Maar er is ook een gever die diepte en snelheid in 1 behuizing heeft. Dit is de Raymarine DST800 triducer. Met deze Raymarine DST800 transducer heb je dus maar 1 gat nodig, je sluit de gever aan achter op het instrument. (hij is officieel geschikt voor de ST40)
De Raymarine DST800 triducer heeft bestelnummer: A22154
2) Raymarine ST60 oplossing
De ST60 instrumenten zijn al een lange tijd niet meer leverbaar, de vervanger is de ST60+. Ook hier werden 2 losse gevers geleverd.
Officieel niet geschikt voor de ST60 volgens de Raymarine pagina, maar ook hier kan je de De Raymarine DST800 triducer gebruiken.
De Raymarine DST800 triducer heeft bestelnummer: A22154
3) Raymarine ST60+ oplossing
De Raymarine ST60+ instrumenten zijn ook vanaf januari 2013 niet meer in productie. Ze zijn nog wel te koop. De vervanger van de succesvolle ST60+ reeks is de nieuwe Raymarine i-reeks (i40, i50, i60, i70). Mocht je nog ST60+ instrumenten aan boord hebben, dan is het misschien toch de moeite waard om goed te zoeken naar een vervangend instrument zodat je de ST60+ lijn niet onderbreekt. Maar je ontkomt er niet meer aan om straks de (sneller en mooier in uiterlijk) Raymarine i-serie aan te schaffen.
Er is het Raymarine ST60+ Tridata instrument. Op dit instrument kan je de diepte + snelheid + temperatuur op 1 instrument aflezen. Overigens zijn anker diepten en andere ondiepten ook in te stellen. Normaal worden voor deze ST60+ tridata 2 aparte gevers geleverd. Een losse dieptegever (met temperatuur) en een losse snelheidgever. Maar er is ook een gever die diepte en snelheid in 1 behuizing heeft. Dit is de Raymarine DST800 triducer. Met deze Raymarine DST transducer heb je dus maar 1 gat nodig, je sluit de gever aan achter op het instrument.
De Raymarine DST800 triducer (ANALOOG) heeft bestelnummer: A22154
4) Raymarine i40 oplossing
Wil je het klein houden dan is de nieuwe i40 een prima oplossing. De i40 heeft nog ‘oude’ geveraansluitingen op de achterkant van het instrument. (dus je kan de oude gevers gewoon gebruiken) Je kan zelf kiezen welke gever je wilt hebben bij de Raymarine i40 bidata, wil je losse gevers, wil je achterop een gever, geen probleem. Wil je 1 gever die diepte en snelheid en temperatuur aan geef, dan kan je de Raymarine DST800 triducer kiezen.
De Raymarine DST800 triducer heeft bestelnummer: A22154
5) Raymarine i50 oplossing
Heb je meer ruimte en wil je een iets groter scherm, dan is de Raymarine i50 (de vervanger van de ST50 instrumenten) de beste keuze. Net zoals bij de i40 heeft de i50 nog de ‘oude’ geveraansluitingen op de achterkant van het instrument. Ook voor de Raymarine i50 geldt dat je de oude gevers kan gebruiken en dus kan laten zitten als je de instrumenten gaat vervangen naar de nieuwe Raymarine i50 reeks. Wil je 1 gever die diepte en snelheid en temperatuur aan geef, dan kan je wederom de Raymarine DST800 triducer kiezen.
De Raymarine DST800 triducer heeft bestelnummer: A22154
6) Raymarine i70 oplossing
De Raymarine i70 in een instrument waar alle beschikbare gegevens op kunnen worden afgelezen. Echt alle gegevens. Misschien voor dit voorbeeld overkill, maar toch wil ik je deze onder de aandacht brengen. Deze Raymarine i70 heeft geen aansluitingen meer voor de gevers op de achterkant, alleen 2x SeaTalkNG aansluitingen. Dat betekent dus dat je geen gevers er meer op aan kan sluiten. En nu? Daar gaat het nu om, de nieuwe generatie gevers gaan geen analoge aansluitingen meer hebben, maar krijgen een aansluiting voor SeaTalkNG (STNG). Dit is de nieuwe standaard die niet alleen Raymarine gaat gebruiken. Alle nieuwe gevers, instrumenten, stuurautomaten, etc gaan uiteindelijk een aansluiting krijgen voor STNG.
Wil je langzaam gaan opbouwen en beginnen met diepte snelheid met een instrument, dan is het het overwegen waard om te kiezen voor een i70 met een Raymarine DST800 triducer die STNG aansluiting heeft. Deze Raymarine DST800 triducer (SMART) heeft bestelnummer: A22111
Je moet wel een minimaal netwerkje opbouwen, maar je zal merken dat als je wilt uitbreiden met bijvoorbeeld een Raymarine e7 kaartplotter alles super eenvoudig is om aan te sluiten. Je hebt alleen een STNG-spur kabel nodig, en alle gegevens zijn ook beschikbaar op de kaartplotter.
(heb je nog oude SeaTalk instrumenten, dan heb je wel de SeaTalk to SeaTalkNG convertor nodig)
7) Raymarine MFD kaartplotter
Dit heeft niet niet veel met een simple /goedkope oplossing te maken. Maar als je kiest voor een MFD (kaartplotter+radar+fishfinder) dan kan je de diepte, snelheid en temperatuur ook aflezen. Je kan dus de SMART transducer kiezen en die op het STNG netwerk aansluiten dan heb je geen extra instrument nodig. Het kalibreren van deze gever moet altijd, je zal de kiel-offset moeten instellen voor het ondiepte-alarm. Dit kan met de MFD vanaf de lighthouse2 software. Dit betekend dat de A-E-C serie instrumenten hier geen gebruik van kunnen maken.
Deze Raymarine SMART DST800 triducer heeft bestelnummer: A22111 en kan aangesloten worden op de MFD kaartplotters vanaf Lighthouse2 software operating system, bijvoorbeeld:
- Axiom display
- Axiom PRO display
- Axiom XL display
- Element 7 HV
- Element 9 HV
- Element 12 HV
- a-serie MFD
- c-serie MFD
- e-serie MFD
8) Raymarine Dragonfly fishfinder
Ook hier is dit niet een simple / goedkope oplossing. Maar als je kiest voor een Raymarine dragonfly fishfinder dan kan je de diepte, snelheid en temperatuur ook aflezen. Op dit moment is er alleen is er een hek-montage transducer beschikbaar die alleen het dieptebeeld laat zien. Maar let op, je kan de dieptegegevens niet via een SeaTalk of SeaTalkNG netwerk op een ander instrument krijgen.