GPS antenne aan PC of laptop koppelen met NMEA

Hoe kan ik de data van een GPS op mijn PC krijgen? Er zijn 2 opties via NMEA of via SeaTalk. De optie voor het aansluiten van een NMEA signaal met losse draden wordt hieronder beschreven.

NMEA GPS gegevens op de laptop COM-poort

Raymarine raystar 130 SDGPS antenne, is kunststof bol vormige die op een paal wordt gemonteerd. Bestelnummer E32153.Je hebt een GPS met NMEA nodig, Raymarine had hiervoor de Raymarine RayStar 125 GPS/WAAS antenne. Deze kon zowel NMEA als SeaTalk uitsturen. Deze is niet meer te verkrijgen. Je kan hier lezen hoe je de Raymarine RayStar 125 GPS/WAAS antenne aansluiten via NMEA. De RayStar 125 is vervangen door de nieuwe Raymarine Raystar 130 GPS antenne. Deze heeft nu een SeaTalkNG aansluiting en kan je niet aansluiten op de COMpoort van de PC/laptop. Lees hieronder hoe je dat dan wel kunt doen.
De nieuwe Raymarine Raystar 130 GPS antenne heeft bestelnummer en prijs: E32153.

Als je een GPS antenne hebt die een NMEA output heeft op losse draadjes, dan is het heel simpel om de GPS data op de PC /laptop te krijgen. Zorg er voor dat de GPS voeding heeft en een tijd aan staat (1e zogenaamde cold start duurt altijd even)

Een foto van de COM poort om de NMEA uit te kunnen lezen.Hiernaast is te zien hoe je de NMEA kan solderen op een 9-pin serial connector. Je sluit de NMEA-output van de GPS aan op pin 2 (PC-input) van de serial connector. En de ground sluit je aan op pin 5.

Pinout van 9-pin DB9 connector, om te solderen van de Raymarine SeaTalk E86001

Raymarine pc of laptop aansluiten op SeaTalk kan met deze 9-pin serial connector, bestelnummer E86001

Er is ook een originele Raymarine kabel te bestellen die je op een COM poort van de laptop of PC kunt aansluiten. Deze Raymarine PC 9-pin serial connector heeft bestelnummer en prijs: E86001

NMEA GPS gegevens op de laptop via USB

Maar de nieuwe laptops hebben geen COM-porten meer, wat nu? Als je een GPS hebt met losse draadjes en NMEA als uitgang, dan soldeer je een 9-pin (DB-9) connector er op en sluiten je die aan op een Serial naar USB converter. Deze zijn er in veel verschillende soorten en maten.

DB-9 naar USB met USB-B

Verschil in USB connectoren voor aansluiting op NMEADeze Losse USB-module met een lange kabel naar de laptop. Deze kabel heeft een USB-B connetor en een USB-A connector.
Het voordeel is dat de USB-B connector door een kleiner is en kan door een kleiner gat worden getrokken. Dat kan mooier zijn op het dashboard. (Ik heb er nog een paar liggen)

USB2.0 naar RS232 connector met USB-B en USB-A BAFO pakket USB2.0 naar RS232 connector met USB-B en USB-A BAFO voor USB2.0 naar RS232 connector met USB-B en USB-A BAFO achter

USB2.0 naar RS232 met USB verlengkabel 25 cm

Deze losse USB2.0 module vertaalt het NMEAsignaal in de connector. Dus hoef je alleen maar de connector op de DB-9 connector aan te sluiten, en je bent vrij met de kabel die je wilt gebruiken. Je kan een lange kabel doorknippen en door een klein gaatje voeren, Waarna je de USB kabel weer netjes aan elkaar soldeert met krimpkous. Je kan ook er voor kiezen om deze module direct in de laptop te zetten en de DB-9 er aan te sluiten. Je krijgt dan wel een lange connector. Voor een laptop op het dashboard wel onhandig, maar voor een PC aan boord geen probleem. (Ik heb er nog een paar liggen)

USB2.0 naar RS232 met USB-A verlengkabel PowerSync pakket USB2.0 naar RS232 met USB-A verlengkabel PowerSync connector

USB2.0 naar RS232 met vaste USB kabel 1,8 meter

Deze vaste USB2.0 module vertaalt het NMEAsignaal in de connector. Dus de connector op de DB-9 connector aan te sluiten, en je bent heb verbinding. De ene kant module kan je direct in de laptop, en op de andere kant kan je de DB-9 aan sluiten. Ideaal voor het testen van een NMEA signaal op de PC of laptop. (ik heb er van allemaal nog 1
liggen, stuur een bericht als je interesse hebt)

USB2.0 naar RS232 met vaste USB-A verlengkabel PowerSync pakket USB2.0 naar RS232 met vaste USB-A verlengkabel PowerSync connector

Testen van het NMEA signaal

Het testen van een NMEA signaal kan je met veel multimeters doen, hij moet wel een door-piep stand hebben. Hiermee kan je de NMEA-string horen (het best kan je het met een oscilloscoop doen, maar die heb je niet altijd bij de hand.

In de foto hieronder zie je mijn handheld Garmin Etrex die ik al meer dan 11 jaar heb. Deze handige GPS heeft een NMEA uitgang, in het menu zet je hem op output NMEA. Naast de eTrax ligt een (okee beetje nerdy) RS232 naar USB converter. Deze kosten bijna niets en zijn voor het experimenteren erg handig. (ik heb er nog een paar liggen, dus
als je er 1 wilt, stuur even een bericht)

Om je COM-poort te kunnen bekijken kan je gebruik maken van RealTerm. Dit is een opensource en dus gratis, maar als je het gebruikt, kan je overwegen om een paar dollar te doneren.

RealTerm is hier te vinden:
http://sourceforge.net/projects/realterm/?source=directory

NMEA stringvoorbeeld testen met RealTerm screencap

Nu weet je zeker dat de NMEA strings aankomen op de PC dus nu is het te bewijzen dat je de NMEA strings kan horen met een multimeter. Alle NMEA apparaten moeten zich aan dez NMEA standaard houden, dus hebben alle apparaten de zelfde uitgangsweerstand. Niet dus. Voor sommige apparaten kan je de multimeter direct op de uitgang zetten en bij sommige niet. De oplossing: een weerstand van 220 Ohm over de NMEA out en de GND van het apparaat zetten en meten, nu kan je horen dat er datastring worden verstuurd. Het krakende geluid is niet hard, je moet goed luisteren. Bij het eerste filmpje kan je de oranje LED zien, als die oplicht dan komt er data van de GPS op de RS232 converter.

Video met de GPS op de RS232 gebruiker
Video met de GPS zonder de RS232 gebruiker maar met 220 Ohm