Is het mogelijk om rechtstreeks de SPX naar een Plotter te verbinden

Het Raymarine SeaTalkNG netwerk wordt gebruikt om data tussen instrumenten uit te wisselen. Hieronder een voorbeeld wat wel en niet mag. Let er op dat de voeding van het netwerk niet staat afgebeeld. De voeding kan komen van een SPX stuurautomaat of van het schakelpanneel.

Wat mag niet met het Raymarine NG netwerk

Het is niet mogelijk om met alleen 1 spurkabel vanuit de Raymarine SPX stuurautomaat naar een plotter te gaan. In dit geval de Raymarine e7 MFD.

Verkeerde aansluiting van een Raymarine netwerk

Het is niet mogelijk om de SPX als SeaTalk converter te gebuiken

De meest voorkomende fout (ook de mijne) is er vanuit gaan dat de Raymarine SPX stuurautomaat de SeaTalk en de SeaTalkNG als een brug gaat omzetten. In de onderstaande SeaTalk netwerktekening is te zien dat het SeaTalknetwerk en het SeaTalkNGnetwerk aangesloten zijn op de SPX stuurcomputer. Het zijn nu echt twee gescheiden netwerken. In deze situatie komt de volgende foutmelding op de Raymarine e-7 kaartplotter:

Raymarine Errormelding:
“The following devices are blocking orchestration,  SPx30 s/n 0123456”

Raymarine minimaal netwerk met SeaTalk en SeatalkNG op SPX aansluiten fout

Netwerk met SeaTalk1 en SeaTalkNG converter via SPX

Op deze manier zijn de SeaTalk1 gegevens niet beschikbaar op de stuurautomaat. Sterker nog de stuurautomaat geeft de foutmelding “Seatalk 1 failure”. Dit betekent dat er een data-loop in het systeem zit waardoor er geen SeaTalk gegevens zijn of als er gegevens zijn deze wel eens corrupt kunnen zijn. Niet doen dus.

Raymarine minimaal netwerk met SeaTalk en SeatalkNG converter via SPX fout

Wat mag wel met het Raymarine NG netwerk

Raymarine STNG Voedingskabel 1 mtr Spur naar 12VDC A06049Er is altijd een backbone nodig, ook al is het voor 1 instrument. In het onderstaande schema is terug te zien dat de backbone gebruikt wordt. Vergeet ook niet dat er terminators te gebruiken. Het SeaTalkng netwerk wordt in onderstaande tekening gevoed door de stuurautomaat (wel de schakelaar omzetten op de stuurcomputer zelf!). Anders moet je het netwerk zelf gaan voeden met een Raymarine STNG Voedingskabel 1 mtr naar 12VDC, deze heeft bestelnummer en prijs: A06049

Netwerk met SeaTalk converter niet via SPX

De enige juiste situatie is het onderstaande SeaTalk netwerk schema. Het kan niet meer lang duren dat de Raymarine stuurautomaten geen SeaTalk1 aansluiting meer zullen hebben. Alles zal dan met elkaar communiceren via de SeatalkNG Next Generation.
Je sluit dus alle (oude) SeaTalk instrumenten aan elkaar, en aan het eind ga je de Raymarine inline converter in.

Let op: het SeaTalk en SeaTalkNG moet gevoed worden met 12V, ik dit geval is de schakelaar op de SPX aangezet en voorziet het datanetwerk van 12V. Als dat niet is gewenst, dan moet er voeding worden gezet op de SeaTalkNG (op een een vrije witte spur connector die zit in het converter pakket, zie hier onder)

Je hebt deze nodig: Raymarine Inline converter SeaTalk 1 naar SeaTalk NG E22158

Raymarine netwerk met SeaTalk en SeatalkNG via converter goed

Extra info: