Je kan de oude langzame NMEA-0183 testen met een multimeter. De datastrings van een NMEA worden continu herhaald. Deze datastrings (ookwel datazinnen) worden langzaam verstuurd, zo langzaam zelfs dat je het kan horen. Met deze multimeter (niet allemaal) heb je de mogelijkheid om met een toon de polariteit van een diode te testen. Of gewoon een kabel te testen om te kijken of er een breuk in zit.
Het eigenaardige van deze manier van meten is dat hij gevoelig is voor spanningen, dus ook de pulstrein (datastrings) van de NMEA.
Door nu de NMEA uitgang van een apparaat (stuurautomaat, GOS, Plotter, Radar, AIS, etc) lost te halen en die 2 draden op de meetpennen te drukken, kan je de data echt horen. Let er wel op dat het polariteitsgevoelig is. Hoor je in de eerste instantie niets, dan moet je de rode en zwarte meetpennen even verwisselen.
Hoor je nu een herhalend ‘krakend’ geluid, dan weet je voor 90 % dat er NMEA wordt uitgestuurd. Begrijp wel dat dit een hele simpele manier is, je weet natuurlijk niet of de NMEA-data corrupt is of wel de juiste waarden heeft. Maar al met al is dit wel een handige manier om te weten te komen dat er data van een plotter aankomt bij een AIS.
Voor sommige apparaten kan je de multimeter direct op de uitgang zetten en bij sommige niet. De oplossing: een weerstand van 220 Ohm over de NMEA out en de GND van het apparaat zetten
Je zou dan het volgende kunnen horen.
Voor het meten van de nieuwe SeaTalkNG is het lastiger, je zal dan al snel een scope of datalogger moeten gebruiken.