NMEA aansluiten met NMEA Multiplexer (4in/1uit) E55059

NMEA wordt gebruikt om data tussen apparaten uit te wisselen. Deze NMEA Multiplexer (4in/1uit) heeft bestelnummer en prijs: E55059
Er zijn apparaten die alleen gegevens verzenden, dit zijn talkers. En zijn apparten die ontvangen, dat zijn listners. Er zijn ook apparaten die ontvangen (NMEA GPS naar Plotter) én versturen (Plotter naar stuurautomaat)

Aansluiten op 1 ingang niet doen

Mochten er meer NMEA apparaten zijn die gegevens verzenden dan is het verleidelijk om de bekabeling samen te voegen op 1 NMEA in-poort. Dat werkt vast wel, maar het hoort niet zo. Het kan zijn dat de data precies op het zelfde moment wordt verstuurd, die gegevens zijn dan corrupt. Nu moet er gewacht worden op de volgende datastring en dan maar hopen dat het nu wel goed gaat.

Aansluiten op 1 uitgang (eigenlijk) niet doen

Stel je hebt een Raymarine A-serie display plotter, deze heeft een GPS intern, en alleen NMEA output. Je wilt de GPS gegevens op een Ray 240E DSC klasse D VHF en je wilt de gegevens op de stuurautomaat hebben. Omdat er niet gezonden wordt, maar alleen geluisterd gaat dit 9 van de 10 keer zonder problemen, maar ook hier het hoort niet op deze wijze aangesloten te worden.

Let er op de stuurautomaat is geen bridge tussen NMEA en SeaTalk, de gegevens die op de NMEA-in van bijvoorbeeld een SPX worden niet doorgegevens naar de SeaTalk poort.

Raymarine heeft voor het aansluiten van meerdere NMEA apparaten deze produkten


Raymarine NMEA Multiplexer aanluitingen voorkant E55059         Raymarine NMEA Multiplexer in het netwerk E55059