Raymarine heeft een (zoals zij het noemen) revolutionair nieuw product de Quantum™ Wireless CHIRP radar. Quantum is een solid-state radar en biedt goede prestaties op korte én lange afstand en kan bovendien via WiFi worden gekoppeld aan Raymarine MultiFunctie displays. (laten we ze MF displays noemen 🙂
Inhoudsopgave
- Radarbeeld van de Quantum Wireless CHIRP radar
- Nieuw in de Quantum radar
- Eenvoudige installatie van de Quantum Wireless CHIRP radar
- Vervangen en aansluiten van de Quantum radar
- Eigenschappen van de Quantum Wireless CHIRP radar
- Technische voordelen van de Quantum radar
- Waar kan de Quantum Wireless CHIRP op aangesloten worden
- Kabels voor de Quantum Wireless CHIRP radarantenne
Radarbeeld van de Quantum Wireless CHIRP radar
CHIRP is een nieuwe (ig) methode om signalen te verzenden over een breed spectrum. Je verstuurd als het ware een signaal over meerdere frequenties. Dit zorgt er voor dat er met minder energie verder kan worden verzonden. Ook communicatie zoals LORA WAN maken hier gebruik van en verbruiken heel erg weinig energie. Omdat er hogere en lagere frequenties beschikbaar zijn kan je er voor zorgen dat de objecten dicht bij en veraf met verschillende frequenties kunnen worden gezien waardoor je scherpere beelden kan krijgen van objecten verschillende afstanden.
Nu je met minder vermogen en kan schakelen tussen ver en dichtbij kan je met software scherpere en gedetailleerder berekenen. Raymarine heeft dat ATX advanced target separation genoemd. In het plaatje hieronder zie je het beeld van de kaartplotter met het radar beeld er overheen geprojecteerd. In het plaatje hieronder rechts (2) een standaard magnetron radar en links (1) is het beeld van de nieuwe Quantum CHIRP radarantenne. Je kan hier zien dat de details iets beter zin, je kan bij de rode boei links zien dat de vlek kleiner is en dus iets beter weergeeft hoe de omgeving in elkaar zit.
De gebruikte CHIRP zender/ontvanger, een zogenaamde solid-state element, heeft het voordeel dat er geen magnetronkamer hoeft te worden voorverwarmd. Het opwarmen kost tijd, en dat hoeft de Raymarine Quantum niet meer. Hierdoor kan de radarantenne binnen enkele seconden worden gebruikt. Overigens betekent solid-state niet dat de radarantenne stil staat, deze draait nog net zoals 100 jaar geleden.
Nieuw in de Quantum radar
- FLIR’s exclusieve ATX™ (advanced target separation) technologie zorgt er voor dat Quantum objecten zoals schepen, rotsen, betonning en weerfronten ongekend scherp en met hoog oplossend vermogen toont.
- Door gebruik te maken van CHIRP Pulse compression worden objecten met meer energie geraakt, waardoor ook het beeld op lange afstand (24NM) haarscherp blijft.
- Ook objecten die zich zeer dichtbij (vanaf 6 meter) bevinden worden gedetailleerd weergegeven.
- Direct beschikbaar – Quantum is in enkele seconden opgestart en gereed voor gebruik.
- Kijk hier voor een overzicht van de Quantum radar:
http://www.raymarine-shop.nl/Raymarine-radar-systeem/Radar-Quantum
Eenvoudige installatie van de Quantum Wireless CHIRP radar
De Raymarine Quantum radar is uitgevoerd met WiFi. Via WiFi wordt het beeld dat de antenne registreert verzonden. De communicatie via WiFi is alleen tussen de antenne en het MultiFunctie display (zoals de a- c e en eS-Serie). Je kan dus niet verbinding maken met de tablet of smartphone om het beeld van de radarantenne te zien. Er zal vast in de toekomst deze mogelijk komen, maar nu nog niet. Een voorwaarde is wel dat de software op het MultiFunctie display wel minimaal LightHouse2 moet zijn. Met deze versie is het mogelijk om de WiFi verbinding te maken.
Zorg er voor dat het display elke jaar even op updates wordt gecontroleerd. En als er updates zijn is het advies wel te gaan doen. Maar vergeet niet de Tracks en Waypoints etc. eerst te backuppen. Oow en backup NOOIT op de navigatiekaart van Navionics of CMAP maar dat wist je vast al.
Voeding heeft de antenne wel nodig, dus een draadloos systeem kan je het niet noemen. Het voordeel is dat de voedingskabel een stuk dunner is geworden. In sommige gevallen zal dat bij de installatie van de antenne een voordeel kunnen zijn. Toch zou ik zelf naast de voeding ook de data kabel aanleggen. Draadloos is leuk, maar vaste bedrading is in mijn ogen toch betrouwbaarder. Je hebt een radarbeeld nodig in meestal slechte situaties, dan moet hij het wel doen..
Als er een bestaande dome-antenne met een diameter van 45 centimeter aan boord is die moet worden vervangen is dat geen probleem. De voetplaat van de Raymarine Quantum radar is het zelfde als zijn voorgangers van 45 centimeter doorsnee. Als de bestaande mastkabel in tact is dan is het mogelijk om die weer te gaan gebruiken. De oude kabel kan niet direct op de nieuwe Quantum radar worden aangesloten. Hiervoor is een adapterkabel nodig.
Vervangen en aansluiten van de Quantum radar
- Eenvoudige WiFi verbinding tussen Quantum en ieder Raymarine MultiFunctie display dat gebruik maakt van LightHouse II
- De kleine diameter van de voedingskabel van Quantum zorgt voor moeiteloos trekken van de kabel door nauwe openingen
- Upgraden is gemakkelijk – Quantum maakt gebruik van dezelfde montagegaten als de vorige generaties Ø 45 radome. Door gebruik te maken van een optionele adapterkabel kan zelfs de bestaande (digitale) radarkabel in gebruik blijven
Eigenschappen van de Quantum Wireless CHIRP radar
Het gewicht oudere radarantennes wordt hoofdzakelijk bepaald door de resonatiekamers die gemaakt zijn van aanzienlijk dikke aluminium wanden. Daarnaast geeft de voedingsmodule ook een flinke bijdrage aan het totale gewicht van de oude radarantennes. Bij de nieuwe Quantum radarantennes wordt gebruik gemaakt van een solid-state zend- en ontvangstmodule. Deze heeft veel minder materiaal nodig waardoor het gewicht van de nieuwe met de helft is gereduceerd en weegt 5,6 kilo. Dat is bijna 2 kilo lichter dan de voorgangers.
Naar mijn mening zijn radar-zenders gewoonweg slecht voor de gezondheid, het is in principe een magnetron met een deur open. Straling moet je altijd proberen te vermijden, dat is mijn mening. Het mooie van het gebruik van solid-state in combinatie met CHIRP is dat je al het vermogen verdeeld over een breed spectrum. Je kan dus met minder zendenergie het zelfde bereiken. Het stalingsniveau is lager geworden en dat is alleen maar goed. Toch is en blijft het straling, dus gewoon niet in de beam gaan staan als het niet moet.
Ook is is het verbruik enorm gedaald. Hierdoor heeft de Raymarine Quantum radar een heel laag verbruik tijdens het zenden en ontvangen. Als de Quantum radar beeld genereert dan is het verbruik maar 17Watt. Dat zal de schipper op een zeilschip wel aan staan, je kan verder zeilen zonder stroom te draaien. Bij standby is het gebruik 7Watt en dat is erg weinig. En bij stand sluimeren 2W.
Technische voordelen van de Quantum radar
- Is 50% lichter dan conventionele magnetronradars
- Veilig stralingsniveau dankzij Quantum’s low power solid state transmitter
- Zeer laag stroomverbruik (17 Watt zenden en 7 Watt standby)
- Langere gebruiksduur tijdens zeil tochten
Waar kan de Quantum Wireless CHIRP op aangesloten worden
De nieuwe radarantenne is gelukkig te gebruiken met de vorige generatie radarsystemen. De vorige radarantennes waren ook al digitaal. De mastkabel die bij deze radarantennes hoort heeft de voeding en data in 1 kabel. De nieuwe Quantum heeft de voeding en data gescheiden.. Om nu eenvoudig de bestaande te hergebruiken is er een adapterkabel die de bestaande mastkabel splits in data en voeding.
Maar let op de generatie voor de digitale radarantennes waren analoog. Deze hadden een mastkabel die verschillende aderparen gebruikte waaronder een dunne coaxkabel. Deze oude kabel is niet te gebruiken.
Dus als je een nieuwere MF-display (MultiFunctie) hebt, met of zonder radar, dan kan je de Quantum radarantenne gebruiken. Een voorwaarde is wel dat het operating system op Lighthouse 2 draait, pas dan kan je de WiFi gebruiken. Hieronder kan je zien dat alle nieuwe schermen met WiFi (niet alle a-series hebben WiFi) deze nieuwe radarantenne kunnen gebruiken
- Raymarine a-serie MFD
- Raymarine c-serie MFD
- Raymarine e-serie MFD
- Raymarine eS-serie MFD
- Raymarine gS serie MFD
Kabels voor de Quantum Wireless CHIRP radarantenne
Zoals eerder gezegd, de datakabel en voedingskabel zijn verschillende kabels, in het verleden was dat 1 kabel. De data van de Quantum radarantenne kan via WiFi en via bekabeling worden verstuurd. Het transport van de radarbeelden gaat via ethernet, Raymarine noemt dat RayNet. Hieronder een overzicht van de verschillende kabels: