Raymarine AXIOM FAQ

De AXIOM is een Multi Functional Display (MFD). Deze instrumenten worden vaak een kaartplotter genoemd, dat is niet helemaal juist want op deze instrumenten kan je heel veel meer tonen. Naast de Digitale navigatiekaart kan je, Radar scherm, AIS-gegevens, Fishfinder scherm, Motorgegevens, Camerabeelden (thermisch en gewoon), Navigatiegegevens zoals diepte, snelheid, wind) en Virtueel schakelen van licht, lieren, pompen, etc) tonen. Een heleboel gegevens zijn te tonen en je kan de gegevens ook combineren. Zo kan je bijvoorbeeld het radarbeeld over de navigatiekaart leggen.

De Axiom is hier te verkrijgen:

En het allernieuwste is de AIS-gegevens over het camerabeeld leggen. Een digitaal beeld (AIS) over een analoog videobeeld projecteren. Dit heet AR (augmented reality)

Hieronder een promotiefilm van Raymarine voor de AXIOM instrumenten. -wel een iets dymamisch filmpje : /

Wat is een Raymarine AXIOM MFD?

De AXIOM is een navigatie instrument met de mogelijkheid om verschillende gegevens op een scherm te tonen. MFD staat voor Multi Functional Display (multifunctioneel scherm).

Over het algemeen worden deze schermen een kaartplotter genoemd, maar dat is niet helemaal correct. Ja ik denk dat 90% van de gebruikers een navigatiekaart op deze displays gebruiken. Maar je kan er ook het radarbeeld op tonen, of over de navigatiekaart projecteren. Echt ideaal in de mist en nacht. En natuurlijk de AIS gegevens van andere schepen zie je op de kaart.

Naast de navigatiekaart en radarbeeld zijn alle beschikbare gegevens van het systeem aan boord op het scherm te tonen zoals snelheid, diepte etc.

Wat je steeds vaker ziet is dat er ook een fishfinderbeeld op het scherm wordt getoond. Het beeld van de RealVision is echt fantastisch en als je dat ook nog eens onder de navigatiekaart zet heb je real-time de diepte in 3D.

Het scherm is touchscreen en in verschillende formaten te krijgen.

Welke soorten AXIOM displays zijn er?

2023-10-03: De Axiom Pro wordt binnenkort vervangen door de Axiom2 Pro.

De AXIOM heeft een glasplaat die verlijmd is met het LCD-scherm, dit heet Optically Bonded LCD’s. Met dit fabricageproces is condens niet meer mogelijk en is het aflezen zonder extra breking van het licht een stuk beter af te lezen. Zeker in fel zonlicht zal je dit merken.

Er zijn op dit moment 4 soorten:

  • Axiom heeft alleen een gladde glazen scherm en is alleen met de vinger (thouch screen) te bedienen. Deze is sinds juni 2020 niet meer in productie. De vervanger is de Axiom Plus geworden.
  • Axiom Plus: De opvolger van de eerste generatie Axiom displays. Heeft een glazen scherm die ook bij drijfnat weer en handschoenen werkt. Het scherm heeft een hogere lichtopbrengst. De interne GPS is sneller en kan meer satellieten ontvangen (als de Axiom binnen wordt geplaatst is het ontvangst een stuk minder).
  • Axiom2 Pro zit er net even anders, verder is hij het zelfde als de Axiom Pro, maar sneller.
  • Axiom Pro heeft ook een glasplaat maar ook aan de rechterkant een draaiknop aan de bovenkant om het menu te bedienen en daaronder een aantal toetsen om makkelijk te navigeren, bijvoorbeeld om tracks te selecteren en te bladeren tussen de (zelfgemaakte) pagina’s. De onderste toetsen zijn voor bediening van de stuurautomaat en uit en aan zetten. * Deze wordt in 2023 vervangen door de Axion2 Pro
  • Axiom XL is een gladde glazen scherm met virtuele toetsen aan de onderkant. Dit zijn geen toetsen die klikken maar sensoren onder het glas die vinger detecteren. Over het algemeen zijn dit grote schermen vanaf 16 tot 24 inch. Dit is een display met een groot smoelingsfactor, heeft geen interne sonar modules.

Welke formaten van de AXIOM zijn er?

Zoals bij alle displays zijn er verschillende formaten beschikbaar. De diameter van het scherm gaat van 7 inch tot 24 inch, dat is 17.78 tot maar liefst 60.96 centimeter. Er is dus voor elk plekje wel een display te krijgen. In de lijst hieronder staan de afmetingen van de schermen.

Welke fishfinder Sonar zit er op de AXIOM?

Niet alle AXIOM instrumenten hebben intern een sonarmodule om een fishfinder gever (transducer) op aan te sluiten. Sommige hebben intern meerdere sonarmodules om de verschillende onderwaterbeelden te kunnen genereren. Zoals de DV, deze heeft een 600 Watt sonarmodule voor het gekleurde beeld en een DownVision sonarmodule die de fotoachtige beelden genereert. Hiervoor is maar 1 transdcucer nodig. De uitzondering is de SideView sonar, die heeft minimaal 2 transducers nodig.

De Axiom is leverbaar deze smaken:

  • kaartplotter zonder sonar module
  • Intern een DV (DownVision) 600W sonar module en DownVision
  • Intern een RV (RealVision) 600W sonar module en RealVision3D
  • Intern een Pro-S (Sonar) 1000W CHIRP sonar
  • Intern een Pro-RVX (RealVision) 1000W CHIRP sonar, DownVision, SideVision, RealVision3D

RealVision is een 3D weergave van de onderwaterwereld, werkelijk uniek, kijk hier voor een voorbeeld.
DownVision is een fotoachtige weergave onderwaterbeeld. (alleen AXIOM7)
CHIRP is het oud vertrouwde kleuren beeld, de AXIOM PRO heeft naast de RealVision ook een CHIRP sonarmodule van 1000Watt.
SideVision in combinatie met een Realvision3D transducer en twee SideView transducers is een breed en realtime beeld van de bodem te zien.

Maar let op: Alleen de AXIOM 7 heeft een uitvoering in DV, alle andere niet. Dit betekent niet dat de DownVision verdwenen is. Als je een RealVision hebt aangeschaft is het DownVision beeld ook nog te zien met een RealVision transducers.

AXIOM: Alleen kaartplotter, Downvision, RealVision
AXIOM PRO: RealVision en CHIRP
AXIOM XL: geen interne sonar modules (losse Raymarine RVX1000 3D CHIRP Sonar Module) nodig.

Wat is het verschil tussen Axiom Pro-S en Pro-RVX

Het verschil tussen de Axiom Pro-S en de Axiom Pro-RVX is dat de S alleen een CHIRP sonarmodule (1000Watt)  intern heeft. De de Pro-RVX heeft een RealVision en DownVision sonarmodule. (geen SideVision daar is een extra Raymarine CP200 SideVision voor nodig)

Op de Axiom Pro-S kunnen de CHIRP transducers (CPT-S) worden gebruikt met het bekende kleurenbeeld.

De Axiom Pro-RVX maakt gebruik van de RealVision 3D transducers en/of Sideview transducers. Voor SideView heb je twee transducers nodig die op stuurboord en bakboord worden geplaatst. Je kan combineren met gevers. en toont het 3D beeld en/of SideView het kleurenbeeld.

Kan een Element tranducer op een Axiom

Nee een HV-100 transducer van een Element kan niet achter op een Axiom Plus RV worden aangesloten. Ook niet met een verloopkabel.

Welke spanning heeft de AXIOM nodig?

Alle AXIOM displays kunnen werken op een gelijkspanning 12V DV.

De Axiom en Axiom+ kunnen niet op 24V! Het voltagebereik is 8V tot 16V

Nominale voltage: 12 V dc
Voltage bereik: 8 V dc to 16 V dc

De Axiom2 Pro en Axiom XL kunnen 12 of 24 Vdc aan

Nominale voltage: 12 V / 24 V dc
Voltage bereik: 8 V dc to 32 V dc

Welke processor gebruikt de AXIOM?

Precieze gegevens over de processor zijn niet bekend, maar het is een zogenaamde Fast Quad Core processor. Dit zal je meteen merken bij het navigeren op de kaarten. Inzoomen gaat snel en bij het swipen volgt de kaart lekker soepel.

Het lijkt er op dat er gewezen wordt naar een processor van Intel maar welke?

Als het kon zou ik een AXIOM even open maken, maar dat is niet zo eenvoudig. De behuizing is waterdicht en niet zonder meer open te maken. Misschien kom ik nog een kapot exemplaar tegen om te kijken wat er nu in zit..

Welke software draait er op de AXIOM?

2023 april: Lighthouse 4 is uitgekomen. Er is een 4.5 voor zeilschepen.

  • Dynamic tiles: je kan zelf tiles maken met live data zoals de accuspanning. (Tiles/tegels zijn de vierkante ‘buttons’ op het startscherm
  • Interface veranderingen: De menuopties zijn ingeklapt en zijn makkelijker te bedienen
  • Backuppen gaat makkelijjker (import/export)
  • Mercury motor integragtie is verbeterd
  • Navigatiekaart van ImRay. Zij leveren rasterkaarten, dat zijn ingescande papieren kaarten
  • Navionics kaarten, Platinum+ kaarten kunnen gebruikt worden, deze hebben de mogelijkheid om meerdere lagen over de kaart te leggen. Een populaire optie voor vissers is de ‘shaded releve layer’. Deze onderwater-lagen zijn gekleurd en (moet wel in settings>layers aan gezet worden.
  • Tegels op de homepage kunnen niet worden verplaatst, je kan ze alleen aanpassen.
  • Zeil opties zijn nu sneller te gebruiken. Er worden meer toegevoegd in LightHouse 4.5.
  • Routes: ‘Route Glow’. Als er meer routes dicht bij elkaar liggen, kan je deze aantikken/selecteren en zie je hem beter tussen te andere routes
  • Fishmapping: Geeft meer menuopties, de kaart wordt dan iets minder mooi getoond, maar dat is de bedoeling zodat je contour-layers er overheen kan leggen. Je kan dan een vissoort kiezen en de plotter geeft aan waar ze te vinden zijn (alleen zee vissen zoals tonijn)
  • Fishingchart: Er is een menuitem beschikbaar “Fishing Intel”
  • Nieuw ‘Fish Alarm’ is weer terug voor externe transducer modules. Deze optie is beschikbaar in de Fishfinder App (is een tegel) Werkt in down-looking mode in 2D.
  • Ondiepte is nu 30 cm geworden door nieuwe algoritmes, voorheen was dat +/- 60 cm
  • Sonar Chart Live: Met jouw eigen GPS en Sonardata maak je je eigen dieptekaart. De data staat op de Navionics kaart. Voorheen was je jouw data kwijt als je geen Navionics-kaart-update had gedaan. Dat is nu aangepast, ookal is jouw kaart verlopen, je kan bij jouw Sonar Chart Live beelden.
  • Real Baffy

2020: Inmiddels is Lighthouse 3 het meegeleverde OS (Operating Software) op alle versies van de AXIOM displays (2018). Deze software is speciaal ontwikkeld voor maritieme navigatie.

Lighthouse3 heeft bijvoorbeeld al een autonavigatie, je kan dus een haven selecteren en de software berekent automatisch de route en houdt rekening met diepte.

Hoe bedien je de AXIOM?

Alle AXIOM displays hebben een touch-screen waarmee de menu’s kunnen worden bedient. Ook kan er met twee vingers worden in en uit gezoomd, dit word pinch to zoom genoemd.

De AXIOM en de AXIOM XL hebben alleen een glasplaat, de AXIOM PRO heeft een glasplaat en een draaiknop met aantal toetsen daaronder voor snelle bediening van de menu’s en stuurautomaat. Dit is heeft bij zeilers de voorkeur omdat bij slecht weer alleen een touchscreen moeilijk te raken is met de vinger. Zeker als het schip aan het stampen is en op een oor ligt. Dan is het bedienen met een draaiknop vele malen beter.

Aanzetten van de AXIOM display gaat met een swipe over het scherm op de rechter onderkant. Je hoeft dus niet te drukken alleen van links naar rechts met de vinger over het scherm te swipen. Na een korte tijd zal het scherm oplichten en zal het systeem opstarten. De AXIOM PRO heeft aan de rechter kant een druktoets om het systeem aan en uit te zetten.

Welke netwerkmogelijkheden heeft de AXIOM?

Het is een MFD met verschillende netwerkmogelijkheden om bijvoorbeeld Quantum radar, camera (ook thermisch), CHIRP sonar, Evolution stuurautomaten, Fusion audio, AIS en sonar modules aan te sluiten en te bedienen. Er zijn dus meerdere netwerkprotocollen:

RayNet: via RayNet (= STHS = SeaTalk High Speed) kan je tot 6 aanvullende displays in 1 netwerk aansluiten. Andere apparaten zoals Radar, FishFinders en IP-camera’s die gebruik maken van STHS worden op dit netwerk aangesloten. Er zijn twee connectoren, de gewone UTP connector zoals in de router thuis en de waterdichte RayNet connector met een wartel die vastgedraaid kan worden. In het plaatje hieronder is boven de UTP-connector te zien en onder de RayNet (Female) connector.

RayNet is 100mbit Ethernet en de data gaat over 2 paren UTP (1,2 en 3,6). Er wordt met TCP/IP gecommuniceerd. Het essentieel om 1 display als Master te configureren en andere displays als Slave te configureren. Dit is nodig voor gebruik van meerdere Axioms én het delen van kaarten. Voor het aansluiten van meer dan 1 RayNet apparaat is er een switch nodig.
Raymarine HS5 Netwerk Switch Raynet | A80007
Raymarine RNS5 Netwerk Gigabit Switch Raynet | A80731

Raymarine RayNet naar UTP | A06046

STNG: via SeaTalkNG (=NMEA2000 met een extra pin voor het oude SeaTalk) zijn alle navigatie gegevens van STNG-instrumenten en gevers op de AXIOM te krijgen. De connector achter op de AXIOM is de zogenaamde DeviceNet connector (met drschroef-connector in plaats van de Spur). Om de AXIOM op het bestaande Spur/Backbone netwerk aan te sluiten is dus een A06045 DeviceNet female verloopkabel nodig. Deze wordt niet altijd meegeleverd. Er zijn voor DeviceNet Female en Male connectoren.

Overigens kunnen andere producten/merken die gebruik maken van het NMEA2000 protocol ook worden aangesloten. Zo kunnen de gegevens van de nieuwere Volvo/MAN/Caterpiller motoren op het netwerk worden gezet. Of trimvlakken of Webasto in de toekomst. De Victron Cerbo bijvoorbeeld heeft zijn eigen App op de Axiom.

Raymarine devicenet naar SeaTalk NG | A06046
Raymarine devicenet naar SeaTalk NG male A06046
Raymarine STNG devicenetkabel female | A06045
Raymarine STNG devicenetkabel NMEA2000 female | A06045

NMEA0183: Er is geen directe aansluiting voor NMEA0183. Hiervoor is een converter nodig die NMEA0183 vertaalt naar STNG. Wij hebben goede ervaring met Actisense, maar er zijn meer.

WiFi: De AXIOM heeft de WiFi om bijvoorbeeld draadloos een Radarantenne aan te sluiten (wij adviseren altijd via RayNet de radar aan te sluiten). Daarnaast kan je met de mobiel met een APP verbinding maken om de waypoints te bewerken en up te loaden.

Bluetooth 4.0: Dit is beschikbaar vanaf LightHouse3. Met BT4 kan je bijvoorbeeld audio van de mobiel naar de AXIOM streamen en via Fusion weer afspelen.

Kan ik internet via een UTP kabel aansluiten

2020 juni: Op dit moment kan de Axiom alleen via WiFi op het internet komen. Het is dus niet mogelijk om een UTP kabel vanuit een router/modem in het SeaTalkHS netwerk te klikken. Dit betekent wel dat het of/of is. Óf internet via WiFi óf verbinding maken met de bijvoorbeeld de RayView app. De Axiom is dan een WiFi accespoint als er een koppeling met RayView moet komen, dan is er geen andere verbinding mogelijk.

Kan ik een stuurautomaat bedienen met de AXIOM?

Vanaf de LichtHouse3 (LH3) operatingsoftware kan ook een aanwezige stuurautomaat / stuurcomputer worden bediend. Met de AXIOM en AXIOM XL gaat de bediening via de glasplaat en bij de AXIOM PRO gaat dat via de toetsen aan de rechterkant van het scherm. Dit geldt ook voor de opvolger, de Axiom2 serie.

Maar let op, bediening van de stuurautomaat vanaf de Axiom kan alleen bij de Evolition stuurcomputers. De oudere stuurautomaten kunnen niet worden bediend zoals de SPX. Ook de ST4000, ST1000, ST2000 etc kan niet worden bediend vanaf een Axiom.

Alleen een Track kan vanaf een niet-Evolution stuurcomputer worden overgenomen en bekeken worden op de Axiom.

Kan ik alleen een stuurcomputer gebruiken

Elke stuurcomputer heeft een bedieningsinstrument, dus ook de Evolution stuurcomputers. Deze kunnen dus ook bestuurd worden met een Axiom. Wat nu als er geen stuurautomaat-bedieningsinstrument gewenst is. Ons klemmend advies, en van Raymarine zelf, altijd! een p70 of p70r instrument te plaatsen en niet alleen een Evolution stuurcomputer en die bedienen met de Axiom. Dat is beter en sneller te bedienen in noodsituaties. En als de Axiom er mee op houdt dan is de stuurautomaat altijd nog te bedienen. En je zal de p70(r) nodig hebben om de stuurcomputer in te stellen.

Kan ik mijn eigen schermen maken?

Je kan je eigen pagina’s maken zodat je alleen jouw gegevens toont die nodig zijn. Dit is super handig als je rustig aan het varen bent en alle data wilt zien of als je een wedstrijd wilt varen met alleen noodzakelijke gegevens.

Je kan pagina’s maken met alleen motorgegevens die je snel even bekijkt en snel weer de navigatiekaart laat zien.

Net zoals bij het scherm van een mobiel kan je nu met pinch to zoom op het scherm tikken en swipen.

Kan ik navigeren met de AXIOM?

De waypoint manager is een menu waarmee je Waypoints kan maken en bewerken. De routes worden ook in de waypointmanger beheert, je kan alles voorbereiden voordat je gaat varen.

Welke navigatiekaart kan er in de AXIOM?

De Axiom heeft intern een kaart van de wereld, weinig detail net genoeg om te kunnen navigeren. Wil je details koop dan een navigatiekaart van Cmap of Navionics. Let er op dat je een uSD (micro SD) kaart aanschaft.
2023-02-01: Er komt dit jaar een LightHouse navigatie kaart. Dit is een navugatiekaart van Raymarine zelf.

Hoe werp ik de navigatiekaart uit?

Het is raadzaam om de navigatiekaart correct uit te werpen voordat je deze verwijdert. Dit voorkomt dat er navigatiegegevens verloren gaan.
Schuif op de aan/uit knop naar rechts en werp daar de kaart uit.

Mijn navigatiekaart werkt niet?

In het kaart-menu in de settings moet je de juiste kaart kiezen. Standaard staat deze op LightHouse (natuurlijk 😉 Als je een Navionics kaart in de externe kaartlezer of achter in het instrument stopt dan moet je de juiste kiezen. Zie hieronder hoe.

Weinig kaart-details op het scherm

De Axiom heeft 3 standen voor de details van de navigatiekaart, Low/Medium/High. Als je details mist, verander dan deze setting in het Kaart-menu–>Settings–>Layers.

Waar is de handleiding van de AXIOM?

Je kan de handleiding downloaden van internet op de site van Raymarine. Maar alle AXIOM kaarplotters hebben een start-up wizard en on-screen gebruikershandleiding erg handig, een PDF handleiding heb je eigenlijk net meer nodig.

Heeft de AXIOM een interne GPS?

Alle AXIOM displays hebben een interne GPS meteen ververs rate van 10Hz en 72 kanalen. Hiermee heb je sneller een FIX (huidige positie) en een snelle update van de positie. Het is niet meer nodig om de juiste gegevens van de locatie te berekenen, die staan al in de AXIOM zelf.

Heeft de AXIOM intern geheugen?

Alle AXIOM displays maken gebruik van een 4GB SSD.

Wat is de max van de SD kaart

De Axiom kan op dit moment uSD geheugenkaarten lezen tot 32 GB (microSDHC). Deze kan je achter in de Axiom plaatsen (daar zit de navigatie kaart ook)
-minimaal 1 GB
-geformatteerd in FAT, FAT32 of NTFS. EXFAT werkt niet.

Wat is de kijkhoek van de AXIOM?

Voor een LCD scherm is het belangrijk dat je er goed voor staat. De kijkhoek van de AXIOM is rondom het zelfde en heeft een grote kijkhoek.
In graden: 88/88/88/88 (boven/onder/links/rechts)

Wat zijn de specificaties van de AXIOM?

Hier is de mastersheet van AXIOM instrumenten:

Display afmeting12 inch LCD scherm
SchermbedieningMultitouch
Resolutie1280 x 800 WXGA
Kijkhoek88/88/88/88 (top/bottom/left/right)
Afmeting314 x 217 x 77 mm
Gewicht2,84 kg
WaterdichtIPX6/IPX7
Voltage12V DC ( 8V tot 16V )
Kaartslot1x MicroSD voor kaarten tot 128GB
MontageOpbouw, inbouw en op een bracket (meegeleverd)
SoftwareLighthouse III OS
SonarmoduleRealVision 3D, 600W-sonar
TransducerRV-100 Transom mount (hekmontage)
Getijden en stromingenVereist Navionics of C-MAP
waypoints/routes/tracks10.000 wpts/200 wpt-groepen/150 rts – 250 wpt max./16 tracks – 10.000 max. volgpunten.
Intern geheugen4GB SSD
Extern geheugen-1x microSD-slot (achter)

-microSDHC max. 32GB NTFS- of FAT32
-microSDXC max. 2TB NTFS- of FAT32
(microSD systeemeigen indeling van exFAT moet worden geformatteerd naar NTFS of FAT32)

Netwerk
  • 1x Raynet
  • 1x NMEA2000 (devicenet uC)
  • 1x STNG (A06045 DeviceNet female nodig)
  • 1x USB (microAB, achter)
  • NMEA0183 (converter nodig)
  • WiFi
  • Bluetooth 4.0 (lighthouse 3)

AXIOM categorieën overzicht

Met de link hieronder zijn alle berichten over de Raymarine Axiom instrumenten te vinden:
https://www.raymarine-navigatie.nl/category/raymarine-axiom

Axiom7 zonder interne sonar en diepte

Ik heb een axiom 7 zonder interne sonar en wil graag een dieptemeter aanschaffen alleen is de prijs nu schrikken. Zoek nu naar een in hull smart transducer.

Verder mbt tot het netwerk aanleggen moet ik ook nog een bestelling plaatsen, maar zit nog met 1 obstakel. Ik moet een spurkabel door m’n rigging buis trekken en zelf denk ik dat de stekker net wat teveel wordt, ik zit te denken om een spurkabel doormidden te snijden en later deze weer netjes aan mekaar solderen met krimpkousjes. Of is de kabel die jullie verkopen zonder connector hiervoor bedoelt?

Antwoord:

Als er alleen diepte (geen fishfinder) gegevens nodig zijn, dan is er een SMART transducer. Die wordt direct aangesloten op het SeaTalkNG netwerk naar de Axiom. Het is dus niet meer nodig om de gever eerst op een instrument aan te sluiten.

Er is een SMART gever die door de romp (TH = Through Hull) wordt geplaatst en een versie die aan de binnenkant van de boot (IH = In Hull)) wordt gelijmd.

De InHull versie is verkrijgbaar met een DeviceNet en STNG connector:

De Through Hull geeft diepte, snelheid én temperatuur door aan het STNG netwerk. De In Hull geeft alleen de diepte door aan het STNG netwerk.

Je kan dus er voor kiezen om een AXIOM en een SMART transducer te gebruiken. Je kan met de AXIOM elke pagina aanpassen naar jouw smaak en op elke pagina een vakje maken met de diepte. Geluid van het dieptealarm is inmiddels ook weer te geven met een SMART alarm-speaker.

Maar let op: de softwareversie voor de Axiom is de LightHouse3 en in deze softwareversie is het niet mogelijk om de SMART transducer te calibreren met de AXIOM. Gek genoeg kan dat wel met de LightHouse2 versie die op de oudere instrumenten zit.

Bootsnelheid blijf niet op KM/h, gaat naar Knopen

Q: Op de Axiom wordt in het menu de snelheid ingesteld op Km/h. Maar als de Axiom uit wordt gezet en later weer aan, dan staat de snelheid weer op Knots.

A: De kans is groot dat in het netwerksysteem een ST60(+) Snelheid of ST60+ TriData instrument via een In-line converter SeaTalk 1 naar STNG | E22158 is aangesloten. Na het aanzetten van de Axiom neemt hij snelheid-eenheid over van het ST60 instrument. Dus als die op knopen staat, wordt de snelheid in de Axiom ook knopen gezet. Ook al is eerder in de Axiom de snelheid op Km/h gezet.
De oplossing is dus het ST60/i60 snelheid instrument op de juiste eenheid zetten.

Eenheden mogelijk bij een ST60 instrument: KTS (knopen), MPH (mijl per uur) of KMH (kilometer per uur)

Eenheid aanpassen in Axiom menu: Homescreen > Settings > Units.
Eenheid aanpassen in ST60 menu:

  1. Schakel het ST60+ Tridata-instrument in.
  2. Houd de diepte- en snelheidsknoppen ongeveer 2 seconden ingedrukt dat het invoerscherm Gebruikerskalibratie wordt weergegeven
    Raymarine ST60 instrument snelheid instellen knopen kmh kalibratiemenu
  3. Toets Speed indrukken (menu kan je doorlopen met deze toets)
    De waarde(s) pas je aan met de ‘Trip’ en ‘Reset’ toetsen
    Raymarine ST60 instrument snelheid instellen knopen kmh
  4. Als je klaar ben kan je de het scherm met rust laten en zal na een tijd weer terug springen, of je houdt de diepte- en snelheidsknoppen ongeveer 2 seconden ingedrukt

Kan een Axiom samen met een C80 werken

Q: Ik heb een SeaTalkNG netwerk met een C140W MFD, P70r, I70, AIS350, IEC5, enz… en op de C140W zit nu de RD418HD. Kan ik in dit netwerk een Axiom MFD toevoegen via de 2e SeaTalk HS aansluiting op de C140W? Krijg ik dan de radar beelden door op beide schermen? Kan ik één van beide schermen master maken en de andere slave? Kortom, zijn de “oudere” C140W MFD’s compatibel met de nieuwere Axiom MFD’s?

A: Helaas gaat dat niet, de Axiom heeft een ander operating system.  Wel zijn de navigatiegegevens beschikbaar voor de Axiom via het STNG netwerk. De RD418HD is digitaal (STHS/RayNet) en op de Axiom Pro aan te sluiten.

Als het beeld ook op het 2e scherm moet komen, dan moet die ook op het netwerk worden aangesloten met een switch.

Je kan ook een ‘standaard’ switch gebruiken met de juiste verloopkabels.

 

De AIS350 kan op jet STNG (NMEA2000) worden aangesloten, dan heeft de Axiom ook deze data. Het kan zijn dat de AIS350 nu data uitstuurt via NMEA0183 naar een marifioon, maar dat is op afstand niet goed te beoordelen. Een voorbeeld:

De Ray55E heeft alleen de mogelijkheid in data (GPS) via NMEA0183 te krijgen. Je kan de STNG/NMEA2000 vertalen naar NMEA0184 met deze converter:
Raymarine VHF Converterkit STNG/NMEA0183 | E70196

(of alleen een Raymarine inline converter ST1 naar STNG | R52131 als er een werkend netwerk is met een Raymarine STNG naar 2 aders, NMEA0183 | A06071)

Of

DSC gegevens van de marifoon worden niet terug gestuurd naar het STNG netwerk zodat je die kan zien op de MFD kaartplotter. Je zal dan moeten kiezen voor de Actisense NGW-1-STNG NMEA2000/NMEA0183 converter, kabel | NGW-1-STNG. Dit is een volledige brigde tussen NMEA en STNG.

Axiom op een C140W met marifoon

Hoe een SMART transducer kalibreren op een Axiom

Dat is niet mogelijk met alleen een AXIOM. Alleen met de i70 en i70s instrumenten kan je diepte alarmen, kiel-offset, snelheid en meer instellen. Andere instrumenten kunnen dat niet.

Hoewel, sinds de laatste versie LightHouse2 kan (kon!) je nu ook de instellingen van de SMART transducer aanpassen (kalibreren).

Maar let op: de Axiom instrumenten draaien op LightHouse3 en (zelfs) met deze versie is het (nog) niet mogelijk om de SMART transducer te kalibreren!

Je kan dus er voor kiezen om een Axiom en een SMART transducer te gebruiken, maar die is niet met de Axiom te kalibreren. Op dit moment is de oplossing om de SMART transducer eenmalig te kalibreren met een i70 / i70s instrument en die weer uit het netwerk te halen. De instellingen blijven opo de SMART transducer staan, want kalibreren doe je eigenlijk maar 1 keer en daarna vast niet weer.
Raymarine-Shop kan de offset van de gever in de transducer zetten. Lees meer in dit bericht: https://www.raymarine-navigatie.nl/axiom7-zonder-sonar-inhul-transducer/

UPDATE: 2021 februari
De DST800 is vervangen door de DST810, deze is te kalibreren en uit te lezen via Blueooth en een App van Airmar. Lees hier meer: DST810 SMART tranducer FAQ

30 thoughts on “Raymarine AXIOM FAQ”

  1. Kan ik een bestaande camera, niet raymarine op een axiol aansluiten
    Desd beschikt wel reeds over power over internet
    Alvast bedankt

    1. Hallo Geert, ja dat kan, het moet een IP-camera zijn met ONVIF. Je kan dan de camera zien in de Axiom en toevoegen als bron.
      Maar niet alle cameras met ONVIF zullen werken, er is geen garantie dat het gaat werken.
      Raymarine adviseed dit niet te doen en alleen de camera’s in hun assortiment te gebruiken.

  2. Is het mogelijk om twee axiom schermen via raynet/utp te koppelen of is dit alleen mogelijk via raynet/seatalkhs?

    1. Schermgegevens zoals radar- en sonarbeeld en schermen worden alleen verzonden over het SeaTalkHS (STHS) netwerk. Het STHS netwerk is een TCP/IP verbinding net zoals een computernetwerk.
      RayNet is het zelfde als het STNG netwerk, alleen zijn de connectoren anders. Raynet heeft een ronde draaiconnector en de STHS zijn de herkenbare netwerk connectoren (RJ45). De RayNet connectoren zijn waterdicht en is vanaf 2018 steeds meer gebruikt. Er zijn Male en Female RayNet connectoren.

      Het is dus het zelfde netwerk, maar dan met andere connectoren. Er zijn verschillende verlopen verkrijgbaar om de STHS en RayNet aan elkaar te koppelen.
      Raynet kabels en verlopen: https://www.raymarine-shop.nl/producten/netwerk/netwerk-raynet
      SeaTalkNG kabels en verlopen: https://www.raymarine-shop.nl/producten/netwerk/netwerk-seatalkhs

      Als er meer dan twee apparaten aan elkaar verbonden moeten worden moet er een netwerk switch worden gebruikt.
      De Raynet netwerk switch is hier te vinden: https://www.raymarine-shop.nl/raymarine-hs5-raynet-sths-netwerk-switch-a80007
      De DeaTalk Next Generation netwerkswitch is niet meer nieuw leverbaar.

  3. Goedendag, wij zijn van plan om een axiom 9 aan te schaffen icm. Een rv100 3d vision. Het is ons alleen niet helemaal duidelijk hoe je een bestaande radar aansluit op het systeem. Onze vraag concreet; kan een JRC 1500 MK2 radardome gekoppeld worden aan het scherm? Groeten, Lex en Corneel

    1. Radarantennes van andere merken zijn niet onderling uitwisselbaar. Het is niet mogelijk om een JRC radarantenne op een Raymarine Axiom aan te sluiten.

  4. Welke Axiom dien ik te kopen als ik enkel diepte wil zien icm met welke through the hull transducer?

    Kan ik hiervoor de gewone MFD aanschaffen ?

    1. Hallo Jan, als er geen sonar (fishfinderbeeld) nodig is en alleen diepte dan kan dat, er zijn een paar mogelijkheden.
      Een Axiom in combinatie met een SMART transducer E22111 (ik zou dan voor de Diepte én Snelheid gaan E22111 ook al is de GPS snelheid (SOG) beschikbaar) die kan aangesloten worden op het SeaTalkNG netwerk, maar het is dan niet mogelijk om de kiel-offset/waterlijn-offset in te stellen met alleen een Axiom en een SMART transducer. De software in de Lighthouse-3 kan dat nog niet, dat zal in de toekomst wel mogelijk zijn. Let er op dat er een beperkte hoek van de romp kan worden gehaald.

      Raymarine-Shop.nl kan de SMART transducer van te voren instellen met de juiste gegevens. Meet de hoogte van de transducer tot de waterlijn en geef aan of de diepte van de waterlijn moet worden weergegeven of de diepte onder de kiel en geeft dat door. Mochten er later nog wensen zijn, bijvoorbeeld een AIS, dan kan die toegevoegd worden op het SeaTalkNG netwerk.

      Dit is minimaal nodig:
      E70363 Raymarine AXIOM 7 Kaartplotter (zonder interne sonar)
      E22111 Raymarine DST800 DST TH SMART
      A22112 Raymarine DT800 12 graden DT LP TH SMART
      T70134 Raymarine STNG Starter Kit

      Wil je wel de vrijheid hebben om de offset in te stellen, dan zal er een i70s in combinatie met de SMART transducer in het netwerk moeten zitten.
      E70327 Raymarine i70S instrument

      Als laatste minder goede oplossing is een iCT5 in combinatie met analoge gever(s):
      Voordeel: je kan de bestaande analoge! gevers hergebruiken. Of (ook) een windgever en roerstandgever toevoegen.
      Nadeel: een extra component, je kan niet met lighthouse-3 de offet van de gevers instellen
      Raymarine i70s pakket analoog, iTC-5, diepte, snelheid, netwerk

  5. Ik heb in de kajuit een MFD a125, EV stuurautomaat, P70 en i70, Ais transponder en radar 4 kw HD.
    Buiten wil ik nu twee axioms (met rv312 transducerset) aansluiten. Kan ik, ondanks de verschillende softwaresystemen lighthouse II en III, toch bepaalde gegevens van en naar de axioms buiten communiceren?

    1. Hallo Erwin, sorry voor de late reactie, misschien heb je al jouw antwoord al.
      De software van de a125 kan niet communiceren met de software van een Axiom. Je kan dus niet het radarbeeld en dieptebeeld uitwisselen.
      Als er nu een radarantenne op de a125 is aangesloten, dat is dat via het RayNet (SeaTalkHS) netwerk, dus deze kan aangesloten worden op 1 van de Axioms.

      Overigens, als je twee Axiom displays wilt gebruiken, dan is het voldoende om 1 van de Axioms van 1x RV (RealVision) te voorzien. Via het Raynet (SeaTalkHS) netwerk kan het beeld van de Axiom met transducer op de andere worden getoond. Ze moeten dan wel allebei aan staan.

      Wat wel kan, is de navigatiedata die nu beschikbaar is op het SeaTalk netwerk op het SeaTalkNG (dat de Axiom gebruik) netwerk te zetten met deze converter: Raymarine In-line converter SeaTalk 1 naar STNG | E22158
      Meer info over de E22158.

      Als je dit gaat doen, dan moet je er voor zorgen dat er maar 1 GPS bron in het netwerk aan staat. Als er een externe GPS-antenne in de mast of radarbeugel staat, dan moet de interne GPS van de 125 en de Axiom uit gezet worden. Of je gebruikt een GPS met het beste ontvangst.

  6. Het valt mij op dat in diverse artikelen STHS en STNG door elkaar worden gebruikt.
    Terwijl het tot echt verschillende standaarden zijn.
    STHS is Ethernet
    STNG is NMEA2000 (CANbus)

    1. Peter bedankt voor de opmerking, ik zal het document nogmaals doornemen. Het een makkelijk gemaakte tikfout STNG of STHS…

  7. Hallo, we hebben een nieuwe Axiom 7 gekocht voor binnen in onze zeilboot en de Axiom 9 hebben we buiten al staan. Hoe kan ik deze connecteren met elkaar? Moet ik dan een hoofdtoestel kiezen en de andere als tweede of kunnen ze allebei evenveel? Kan je dan separaat iets doen terwijl het andere toestel gewoon zijn scherm behoudt of is het zo dat als je op het ene toestel iets doet je dit automatisch op het andere ook ziet?

    1. Hallo Nathalie, de Axiom kan data uitwisselen via het SeaTalkNG (STNG) netwerk, zo krijgen ze beide de diepte en andere data binnen.

      Om het beeld uit te wisselen is er het RayNet (SeaTalkHS) netwerk nodig. Hiermee kan je het beeld onderling delen. Je kan dan op beide instrumenten het radarbeeld zien.

      Beide Axioms hebben intern een GPS, er mag maar 1 GPS actief zijn op het STNG-netwerk.

      Het klopt, er moet 1 Axiom als ‘master’ worden ingesteld, de andere als ‘slave’. Als er een nieuwe Axiom in het netwerk wordt gezet zal je die vraag zien op het scherm als je hem aan zet.

      Je kan ze beiden onafhankelijk van elkaar gebruiken. Je kan het radarbeeld op de Axiom7 bekijken en op de Axiom9 buiten de navigatiekaart gebruiken.
      Je stopt de navigatiekaart (bijvoorbeeld Navionics) in de ‘master’ en je kan dan deze kaart ook gebruiken op de ‘slave’. Weer onafhankelijk van elkaar, je kan op de master inzoomen en op de slave een track voorbereiden.

  8. Beste, ik zou een axiom 9 aanschaffen die ik wil combineren met ST instrumenten, Wat is de beste oplossing hiervoor.

    1. Hallo David, de beste oplossing is met een inline converter. Je houdt hiermee alles in tact bam het SeaTalk (ST) netwerk. Alle data beschikbaar op het ST netwerk wordt vertaald naar het SeaTalkng (STNG) netwerk waar alle nieuwe Raymarine instrumenten gebruik van maken. Je kan dan apparatuur stap voor stap uitbreiden, bijvoorbeeld als er een nieuwe marifoon aan boord komt dan kan je die op het STNG netwerk aansluiten. Komt er later een Axiom of een i70 instrument dan kan die op het STNG netwerk worden aangesloten. Totdat je alles hebt vervangen, dan houd je de inline converter over.

      Let er op dat de transducers (snelheid, diepte) meestal analoog zijn als die achter op een instrument (tridata) zit, als je gaat voor alleen i70 instrumenten dan hebben die geen aansluiting voor analoge gevers. Je zal dan de gever moeten vervangen door een Raymarine DST810 DST TH SMART | E70617 of een Raymarine multipod ITC-5 Converter | E70010 moeten gebruiken. Kies je de i50 dan kunnen de oude gevers daar weer op aangesloten worden.

      Je moet dus wel een nieuw STNG netwerk maken. In het pakket hieronder zitten alle kabels die nodig zijn. Zorg er voor dat het STNG netwerk van 12V wordt voorzien en dat de blauwe afstop-dopjes altijd aan het eind van het netwerk zitten.
      Lees meer:
      E22158 inline converter
      E22158 LED status
      DST810 transducer

      https://i0.wp.com/www.raymarine-navigatie.nl/wp-content/uploads/raymarine_inline_converter_seatalk1_naar_seatalkng_next_generation_e22158.jpg
      Raymarine In-line converter SeaTalk 1 naar STNG | E22158

  9. Beste, ik heb een Axiom 7 en stel vast dat ik nog maar 227MB intern vrije ruimte heb. Kan dit geheugen opgeschoond worden?

    1. Hallo Eddy, 227MB vrij is wat mij betreft niet zorgwekkend.

      Je kan de gemaakte waypoints en routes verwijderen.
      Als er gebruik wordt gemaakt van een fishfinder sonarmodule dan kan het zijn dat “Sonar Chart Live” aan is gezet.

      Sonar Chart Live logging

  10. Kan ik AIS gegevens vanuit een app op mijn telefoon op het scherm laten zien, zit er een AIS module in de MFD (Axiom Pro 9 wil ik aanschaffen) of moet ik daar een aparte AIS ontvanger voor aanschaffen (er zit volgens mij geen AIS ontvanger in mijn Marifoon). Alvast dank voor de reactie!

    1. Hallo Martijn, sorry voor de late reactie. De AIS-gegevens komen altijd vanaf een AIS module. Deze heeft zijn eigen (verplicht) GPS antenne. De AIS-data wordt via het netwerk doorgestuurd naar de MFD. Voor de Axiom wordt de AIS-data via het STNG-netwerk verzonden.

      De AIS-gegecens van een App of website zijn redelijk betrouwbaar, maar er zit soms erg veel vertraging in. Daarom is er voor de veiligheid (je wilt geen groot schip missen als die wel in de buurt is, maar niet zichtbaar is op de App of website.
      Als je alleen de AIS gegevens van schepen wilt zien (en doorgeven) is er een transponder nodig. Raymarine AIS650 Klasse B Transponder | E32158
      Als je ook jouw eigen gegevens wilt verzenden dan is er een Raymarine AIS700 Klasse B Transceiver | E70476

  11. Hallo,

    Ik heb een Axiom7 gekocht en wil deze koppelen aan de I70 die ik al in mijn boot heb.
    Ik kan de backbone kabel niet vinden. Wel kan ik de achterkant van de I 70 zien.
    Op 1 zit een terminal, kan ik deze door plussen met een kabel naar de Axiom.

    1. Raymarine heeft het SeaTalkNG (STNG) netwerk ontwikkeld om de navigatie-data tussen instrumenten te versturen. Voor het SeaTalkNG netwerk zijn er 2 kabels: De BackBone en de Spur. De Backbone is blauw/zwart, de Spur is wit/zwart. De BBone is voor lange afstanden 20 meter en meer) en de Spur voor instrumenten (max 6 meter). STNG is het zelfde als NMEA2000 maar dan met andere connectoren, de Spur heeft een extra signaal ader.
      NMEA2000 is een industriele standaard met DeviceNet connectoren, en die zijn nu net weer even anders. De Axiom heeft namelijk een DeviceNet connector en geen STNG connector.

      Er is dus een verloop van DeviceNet (Female) naar STNG nodig om de Axiom via een Spurkabel op het netwerk aan te sluiten.

    2. Raymarine STNG Devicenet Female 40 cm | A06045
    3. Raymarine Devicenet Female naar STNG spur 1 meter | A06075
    4. Om een werkend netwerk te maken, heb je een minimaal netwerk nodig, je kan niet zomaar een i70 met een spur aansluiten op een Axiom.
      Kijk hier: https://www.raymarine-navigatie.nl/wat-is-seatalk-ng-next-generation-netwerk/

      O en vergeet niet het STNG netwerk van 12V te voorzien.

  12. Goedemiddag, hoe kan ik bij mijn axiom 7 mijn dag afstanden terug zien.
    Kan er niets over vinden in de gebruiksaanwijzing.

    1. Als het goed is is de LOG-trip (alleen) te vinden in de dashboard App. Je kan die vanuit het menu naar voren halen en met de pijltjes naar links en rechts bladeren.
      Raymarine Axom log-trip in de Dashboard-App

      Vanaf pagina 327 wordt uitgelegd wat er te zien is:
      https://www.raymarine-shop.nl/wp-content/uploads/Raymarine-shop_EN_LightHouse-v3.16-Advanced-Operation-instructions-81370-Rev-20-EN.pdf?x29197

      Als je de snelheid van de gever op de Axiom kan zien, dan zou de trip ook beschikbaar moeten zijn.

  13. Goedemorgen, wij hebben net een Axiom 9 S ( Master ) en Axiom 12 S ( Slave gekocht en laten installeren . Werkte prima . Wij kregen vandaag echter
    de volgende fout meldingen.

    De “ slave “ het scherm werd zwart Met de melding geen data verbinding.
    Uit gezet en opnieuw aangezet , melding geen AIS data rode balk onderin .
    Toen wij in de AIS melding op oké geklikt hebben verscheen er een scherm met meerdere data master gevonden.
    Met daaronder een lijstje met het in het netwerk apparaten. En dat was de S9 ( data niet beschikbaar) en de S12, voormalige slave. Toen hebben wij de S 12 gekozen.
    Deze starte op zonder AIS en kaart .

    Nu zijn ze allebei master hoe zetten we dit terug naar master slave.?

    1. Ze kunnen beide niet ‘master’ zijn, er gaat altijd 1 van de 2 piepen.
      Zet alles uit en zet de ‘master’ aan. Ik neem aan dat de master binnen staat met de navigatiekaart er achter in. Kijk of hij de data van het STNG netwerk ziet en zet de ‘slave’ aan. Dan vraagt hij wat te doen.

      ‘master’ kan je wijzigen door Toewijzen als datamaster te selecteren voor
      een MFD in het tabblad Netwerk van het menu Instellingen: Home-venster > Instellingen > Netwerk.

      Is er misschien een netwerk-apparaat bij gekomen zoals een IP camera of een YachtSense? Dan kan een extra DHCP-server (master) in het netwerk zijn bijgekomen.

  14. Ik heb een SeaTalk ng netwerk met een C140W MFD, P70r, I70, AIS350, IEC5, enz… en op de C140W zit nu de RD418HD. Kan ik in dit netwerk een Axiom MFD toevoegen via de 2e SeaTalk HS aansluiting op de C140W? Krijg ik dan de radar beelden door op beide schermen? Kan ik één van beide schermen master maken en de andere slave? Kortom, zijn de “oudere” C140W MFD’s compatibel met de nieuwere Axiom MFD’s?

    1. Hallo Danny,

      Axiom heeft zijn operating system Lighthouse 4, terwijl de voorgangers (inclusief de eS-serie) een lagere versie hebben. Je kunt een Axiom opnemen in een bestaand netwerk via SeaTalkNG, waarbij de navigatiedata op het scherm beschikbaar wordt gemaakt.

      Echter, de radar-, sonar- en kaartgegevens worden via RayNet uitgewisseld en zijn niet onderling te delen tussen apparaten die niet compatibel zijn. Dit betekent dat je het radarbeeld van de W140 niet kunt delen op de Axiom, net zoals het sonarbeeld en de kaartgegevens niet uitwisselbaar zijn.

      Als je de Axiom in dit netwerk wilt integreren, moet je hier ook een Navigatiekaart van Navionics, Garmin of Raymarine in installeren.

  15. Op mijn scherm verschijnen regelmatig oranje of grijze vlakken, rechthoeken met een driehoekige punt aan één zijde, wat geeft dit aan en hoe is dit eventueel uit te zetten.

    Groeten, Henk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.