Raymarine E80 met een Raymarine B765LH

E02011 E80 multifunctioneel kleuren display fishfinderIk heb een Raymarine E80 kaartplotter en een Raymarine B765LH transducer. Hoe kan ik deze B765LH transducer aansluiten op de E80.
Kan dit rechtstreeks of moet ik een tussen kastje hebben.


Raymarine B765LH sonar fishfinder transducer CHIRPRaymarine E80 en een Raymarine B765LH

De Raymarine B765LH 600W ThruHull triducer CHIRP CP450C is een fishfinder CHIRP sonar element en hoort aangesloten te worden op een RayDSM CP450C module. Een DSM is een Digital Sounder Module en zorgt er voor dat het signaal van de B765LH transducer naar een bruikbaar signaal wordt omgezet dat op een scherm kan worden getoond. De combinatie van een DSM-module en een E80 gaat niet samen en gaat niet werken. Overigens geldt dat ook voor de C120. De temperatuur komt overigens van de snelheidsgever.

Raymarine T70217 CP450C chirp sonar met fishfinder b765lh transducer De Raymarine CP450C DSM module voor deze transducer is echter alleen te gebruiken met de nieuwe MFD instrumenten (a-e-c-serie). Deze moeten overigens wel de met de LightHouse software hebben geïnstalleerd. De E80 (en E120) heeft geen koppeling mogelijk voor deze DSM module.

Raymarine E80 en DSM 250 of DSM 300

Als er op de E80 kaartplotter een fishfinderbeeld moet worden getoond, dan kan dat alleen met de DSM 300 of DSM 400 . Deze DSM 300 / 400 sonarmodule zorgt er voor dat het signaal van de fishfinder transducer wordt omgezet in een beeldsignaal dat op de E80 kan worden getoond. De verbinding gaat via het SeaTalkHS netwerk (UTP connectoren zoals in een computer netwerk)

E80 E120 fishfinder netwerk B765LH CHIRP aansluiten RaymarineDe DSM300/400 wordt aangesloten op een speciale waterdichte connector aan de achterkant van het instrument. Deze kabel is meegeleverd bij de E80 of E120 kaartplotter.

E80 E120 fishfinder achterkant aansluitingen Raymarine


Wat adviseert u mij om dan te gebruiken diepte en temp is genoeg. Welke simpele transducer kan ik direct aansluiten. Of moet ik altijd voor de E80 een DSM module gebruiken als tussen stap.


Raymarine E80 en een DST800 smart triducer

Misschien zijn er al Raymarine instrumenten aan boord. Als die er zijn, dan is het mogelijk om de gegevens via SeaTalk naar de E80 te brengen. Het hangt er een beetje van af wat er nu aan boord is. Als er al Raymarine instrumenten aan boord zijn, dan is het mogelijk om de data (snelheid/diepte/temp) door te geven aan de E80. Dit is de meest makkelijke oplossing. Je kan met verbindingblokjes en SeaTalk kabels van verschillende lengtes heel gemakkelijk de verbindingen doorlussen. Als er geen instrumenten aanwezig zijn, dan zal er een SeaTalkNG netwerkje moeten worden gemaakt met een inline converter. De seaTalkkabel en de E-serie instrumenten zijn kale signaal aders, je zal ze op een SeaTAlk kabel moeten/kunnen solderen om het SeaTalk signaal door te geven.

Raymarine E80 met DST800 triducer zonder instrumenten

Raymarine A22165 dst800 dst triducer smart transducer

Maar als er geen instrumenten aan boord zijn, en het echt alleen gaat om de diepte en temperatuur (met snelheid), dan kan een Raymarine DST800 DST LP CU TH smart triducer (A22165) DST gever (Diepte Snelheid Temperatuur) worden gebruiken. Een SMART transducer stuurt zijn gegevens direct over het SeaTalkNG netwerk. Zoals te zien is op het plaatje van de E80 is er op de achterkant een SeaTalk2 aansluiting. Hier kan het SeaTalkNG netwerk op worden aangesloten. In de tijd van de E80 was er nog geen SeaTalkNG netwerk, toen heette het SeaTalk2. Niet alle data kan over deze (oude) SeaTalk2 worden verzonden, de standaard diepte, snelheid en temperatuur zeker wel.

Raymarine adapterkabel seatalk2 naar STNGA06048Je zal een klein SeaTalkNG netwerk moeten maken en een verloopkabel nodig hebben om dit te gaan maken. De Raymarine STNG adapterkabel naar SeaTalk 2 heeft aan de ene kant de dikke aansluiting en aan de andere kant de STNG draaiconnector. Sluit altijd het STNG netwerk af met een terminator (de blauwe dopjes) en zorg er voor dat het netwerk voeding krijgt. Zie hieronder in het netwerkschema hoe de SMART transducer via het koppelblok op de E80 is aangesloten.
De Raymarine STNG adapterkabel naar SeaTalk 2 komt in een Raymarine STNG 5-weg connector: 2x Backbone 3x Spur of kies een complete set zoals deze Raymarine STNG Starter Kit of Raymarine Evolution SeaTalkNG kabelset. 

Netwerktekening E80 E120 STNG met Smart transducer

Raymarine E80 met DST800 triducer met instrumenten

Let er op dat de E80 of C120 geen bridge is tussen het SeaTalk netwerk en het SeaTalkNG netwerk. Hij vertaalt geen SeaTalk gegevens naar SeaTalk2 gegevens zodat ze beschikbaar zijn op beide zijden.

 

Netwerktekening E80 E20 SeaTalk STNG Smart transducer bridgeDus als je wilt dat de gegevens van de E80 of C120 ook op ST60 instrumenten komen waar geen gevers op zijn aangesloten, dan zal je een Raymarine Inline converter SeaTalk 1 naar SeaTalk NG moeten gebruiken.

Netwerktekening E80 E120 netwerk STNG met Smart transducer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.