SeaTalk kabels voor de Raymarine ST40 / ST60 / ST60+ serie

De SeaTalk kabels die Raymarine voor het SeaTalk netwerk gebruikt hebben aan beide kanten een gegoten stekker. Dit is erg handig met doorlussen naar andere Raymarine instrumenten. Het nadeel is alleen dat je uit vaste lengtes moet kiezen. Kies ze niet te kort. In de SeaTalk bekabeling zitten 3 adres. Een voeding: rood en zwart(ook wel screen) en een signaal ader (geel).
Voor het uitbreiden van een bestaand systeem met een nieuw instrument zoals een Raymarine ST60+ Grarish instrument heb je weinig werk. Je zoekt een plaats uit voor het instrument, je koppelt het instrument met de meegeleverde kabel sluit ze op elkaar aan en klaar. Misschien is de afstand meer dan 40 centimeter, dan zou je een bijpassende kabel moeten bestellen.

Overzicht van Raymarine SeaTalk 1 kabels:

Ook handig zijn deze SeaTalk netwerk verbindblokken:

Raymarine kabelset met junction box is een aansluitblok voor ST30 ST40 ST60 St60+ plus ST80 E25028  Raymarine SeaTalk Junctionbox aansluitblok voor ST30 ST40 ST60 ST60+ Plus ST80 D244

Vergeet niet dat de SteaTalk ook per meter te koop is:

Raymarine SeaTalk kabel solderen

De kabel heeft voor de massa (0 Volt) een kale ader. Het is verstandig om de mantel (zonder in de signaal-aders te snijden) af te pellen zodat de drie signaal- en voedingsaders vrij komen (zie tekening hierboven). Daarna de kale massa-ader met een krimpkous te voorzien, om sluiting te voorkomen.

Verschil tussen SeaTalk kabels en SeaTalkNG kabels

SeaTalk 1 bekabeling:
Het is allemaal begonnen met de standaard met de naam SeaTalk. Deze SeaTalk wordt nog steeds gebruikt en is een (op dit moment) langzaam datatransport. Voor gegevens zoals diepte of windsnelheid of GPS koers is dit snel genoeg.

SeaTalkNG bekabeling:
Raymarine SeaTalkNG (Next Generation) is de vervanger van de SeaTalk en is eigenlijk een industrieel NMEA2000 protocol met een busstructuur. Het grote verschil is dat je nu een netwerk moet maken met een backbone (blauw) waar je vertakkingen afneemt naar de instrumenten met een spur (wit). Het SeaTalkNG netwerk moet ook gevoed worden, dit kan met een kabel, of met behulp van de Raymarine SPX stuurautomaat. (niet de SPX5)

Andere bekabelingnamen:
In de loop van tijd zijn er meerdere soorten van het SeaTalk ontstaan. Hieronder een overzicht van de SeaTalk namen:

  • SeaTalk
  • SeaTalk2
  • SeaTalkHS
  • SeaTalkNG

Wil je weten wat het verschil is tussen alle bekabeling? Klik dan op de link hier onder, hier staan de huidige namen uitgelegd.
https://www.raymarine-navigatie.nl/wat-is-het-verschil-tussen-seatalk-seatalk1-seatalkng-en-seatalkhs/