Testen van een Raymarine ST60 snelheid transducer

Als er problemen zijn met de dieptegever dan kan je al eerste de onderstaande stapen proberen.

  1. Raymarine through hull retractable snelheid transducer D241Controleer of het schoepenrad van de transducer vrij is van aangroei en vrij draait van de as
  2. Schakel het instrument uit
  3. Verwijder de groene en SHIELD transducer-aders van het instrument display of instrument pod.
  4. Sluit een multimeter aan op de groene en SHIELD aders van de transducer en stel de multimeter in om of diode te meten of weerstand te meten.
  5. Draai langzaam de transducer schoepenrad met de hand. Draai het schoepenrad en kijk op het scherm van de multimeter. Je zal nu een open en gesloten circuit zien/horen. Dit is elke kwart van een omwenteling. Dus een volledige omwenteling van het schoepenrad moet vier keer het curcuit openen en sluiten.

Als de multimeter niet reageert zoals hierboven is aangegeven, dan is de snelheidssensor van de transducer defect. Dan zal de Raymarine snelheid transducer moeten worden vervangen (huiddoorvoer kan blijven zitten)

Zo niet, dan is het instrument display defect en moet worden gerepareerd worden, of er moet een nieuw Raymarine ST60+ Tridata of Raymarine ST60+ Snelheid instrumen komen.

Aansluitingen Raymarine ST60 snelheidgever

In het onderstaande aansluitschema van de Ramarine snelheidgever of snelheidtransducer, zijn de verschillende aansluitingen van de aders te zien.

Raymarine ST60 Plus kabel aansluiting van snelheidgever en temperatuur

Schoepenwiel van de Raymarine snelheid gever is defect

Raymarine ST60+ Plus Speed Transducer Reparatiekit D234Het kan ook zijn dat het schoepenwiel defect is, door een tak, of slijtage. Het is dan niet nodig om de gehele transducer te vervangen.
Deze ST60 Snelheid transducer reparatiekit heeft prijs en productnummer: D234

Hij is geschikt voor de Raymarine ST40, ST50, ST60 en ST60 plus dieptegevers.

Klik hier voor het testen en meetwaarden bij problemen met alleen de temperatuur.