Uitleg Raymarine fluxgate kompas

Raymarine fluxgate magnetisch kompas M81190Werking

De elektronische kompassensor werkt door middel van een spoel om een permanente magneet. De kompasstand kan hierbij niet rechtstreeks worden afgelezen, daarvoor heeft men een elektronisch netwerk en een display nodig. Minder nauwkeurig dan een gyrokompas – wordt veel gebruikt op jachten en vliegtuigen, als onderdeel van stuurautomaten.

Raymarine fluxgate magnetische lijnen

De stand van de spoel zorgt voor een positie tov het magnetisch veld. Door meerdere spoelen onder aan andere hoek te zetten is het mogelijk om 360 graden te meten.

De basis fluxgate kompas is een eenvoudig elektromagnetische apparaat dat twee of meer kleine spoelen van draad rond een kern van goed doorlatende magnetisch materiaal, met direct de richting van de horizontale component van de magnetische veld van de aarde. De voordelen van dit mechanisme op een magnetisch kompas is de uitlezing in elektronische vorm. Deze kan worden gedigitaliseerd gebruikt door een elektronische automatische piloot voor de koerscorrectie.

Om te voorkomen dat fouten gemaakt door de verticale component van het veld, moet het fluxgate array vlak mogelijk worden gehouden. Dit gebeurt door een cardanische ophanging of gebruik van een vloeibare ophangingsysteem. Allemaal hetzelfde, inertiefouten zijn onvermijdelijk wanneer het vaartuig zich scherp draaien of wordt heen en weer geslingerd door de ruwe zee. Om ervoor te zorgen dat de aflezing correct is, worden de marine fluxgate kompassen altijd gecorrigeerd door vloeistof of elektronische demping.
Even moeilijk doen: Een alternatief is om een 3-assige fluxgate magnetometer te gebruiken om een 3D-flux vector te bieden, en de magnetische koers is afgeleid van de flux op een vlak loodrecht op de zwaartekracht, en zo de immuniteit van de pitching, en rollen.

Een combinate van een fluxgate kompas en een gyro is een mooie aanvulling op elkaar. De fluxgate biedt een directionele referentie die stabiel is op de lange termijn, met uitzondering van veranderende magnetische storingen. De gyro is nauwkeurig op de korte termijn, zelfs tegen slagzij.
Op hoge breedtegraden, waar het aardmagnetisch veld dips heeft in de richting van de magnetische polen kan de gyro worden gebruikt om dit te corrigeren in combinatie met de fluxgate output. De gyro kan ook gebruikt worden om te corrigeren op stalen schepen.
Raymarine heeft deze combinatie ook toegepast in de nieuwste stuurcomputers. Daarin zit een (elektronische) gyro. Zoals in de Raymarine stuurautomaten SPX serie.

 • Raymarine SPX-5
 • Raymarine SPX-10
 • Raymarine SPX-30

De binnenkant van een Raymarine fluxgate

De binnenkant van de Raymarine Fluxgate magnetisch kompas transducer is cardnisch opgehangen om zo veel mogelijk horizontaal te blijven. Hierdoor kan het klinken alsof er iets los zit. Dat klopt dus ook.

Film van de Raymarine fluxgate kompas binnenkant werking                       Raymarine fluxgate kompas binnenkant exploded view

Plaatsing van een Raymarine fluxgate

 • De Raymarine fluxgate moet hij horizontaal geplaatst worden
 • De optimale plek zou zijn daar waar het schip het minst beweegt (in het midden iets boven de waterlijn) Dit is niet altijd de beste plek, zeker niet bij een metalen schip.
 • Hij mag niet bij blikjes (voorraad) of elektrische motoren worden geplaatst
 • Er staat een pijtje op de Raymarine fluxgate zelf deze moet naar boven wijzen
 • De Raymarine fluxgate moet stevig worden vast gezet
 • Gebruik bij montage de meegeleverde ge-de-magnetiseerde schroeven
 • Bij stalen schepen is het beste plek op een mast of radarbeugel (buiten)
 • Bij een polyester schip kan hij worden geplaatst in een bakskist (let op punt 2!)
 • Als er een radarbeugel is, laat er een plaatje op lassen
 • Schrik niet van het geluid als je hem beweegt in de hand, dat hoort zo dat komt door de cardanische ophanging van de spoel
 • Gebruik altijd de calibratie (te vinden in het menu van het instrument) van de fluxgate na installatie

Storing met het fluxgate kompas van Raymarine

Als er problemen zijn met het fluxgate kompas van Raymarine, dan is het zelf vrij eenvoudig door met een multimeter de weerstandwaarden te controleren. In het artikel: Fluxgate kompas Raymarine meetwaarden staat hoe je zelf het fluxgate kompas kan doormeten.

Raymarine Fluxgate magnetisch kompas transducer
Raymarine fluxgate compas sensor voor stuurcomputer

Bestelnummer en prijs: M81190

Fluxgate niet meer leverbaar vanaf 2015

Sinds halverwege 2015 is deze fluxgate niet meer in productie en niet meer nieuw leverbaar. Als je een stuurcomputer hebt (S1 / ST4000 / etc) waar een fluxgate op is aangesloten en de fluxgate is defect, dan is er geen vervangend product en zal de stuurcomputer moeten worden vervangen. Het komt overigens niet vaak voor dat de fluxgate defect is en zal het meestal aan de bekabeling of stuurcomputer liggen. Het enige dat (nog) te verkrijgen is, is het gevoelige binnenwerk. Na openen van de verpakking kan hij niet meer terug worden gestuurd.

Raymarine fluxgate compas element
Productnummer: M022

Mocht je een defecte fluxgate hebben dan zal je moeten overwegen om de stuurcomputer te gaan vervangen en gebruik maken van de Raymarine EV-1 compas module en een nieuw bediening instrument (een nieuw instrument is ons advies, de oude kan je gebruiken maar kalibreren is dan lastig). Als je nog andere SeaTalk instrumenten (ST40 / ST50 / ST60 / ST60+) aan boord hebt, dan is het waarschijnlijk nodig om de gegevens van het SeaTalk netwerl op de nieuwe SeaTalkNG netwerk te krijgen. Hiervoor zal je ook een Raymarine inline converter nodig hebben. Mail ons voor een scherpe offerte.