Inhoudsopgave
Wat is Seatalk
Raymarine heeft er voor gezorgt dat de instrumenten met elkaar kunnen communiceren. Dit heeft de naam SeaTalk gekregen en is een zogenaamde propriatry systeem. Alleen Raymarine is eigenaar en mag dit gebruiken. In de loop van tijd zijn er meerdere soorten van het SeaTalk ontstaan. Hieronder een overzicht van de SeaTalk namen:
- SeaTalk
- SeaTalk2
- SeaTalkHS (DeviceNet)
- SeaTalkNG
Raymarine uitleg SeaTalk
Het is allemaal begonnen met de standaard met de naam SeaTalk. Deze SeaTalk wordt nog steeds gebruikt en is een (op dit moment) langzaam datatransport. Voor gegevens zoals diepte of windsnelheid of GPS koers is dit snel genoeg.
Raymarine heeft er voor gezorgd dat de voeding en datavekeer via 1 kabel kunnen. Met als grootste voordeel dat je met 1 kabel data en voeding hebt. Een seatalk kabel bestaat uit drie draden: Rood voor de +12V voeding + Zwart voor de ground + Geel voor data
Een ander voordeel is dat je instrumenten kan doorlussen zonder elk instrument van voeding te moeten voorzien. Elk Raymarine ST40 ST60 (ST staat voor SeaTalk) instrument heeft twee aansluitingen voor de SeaTalk. Mocht je een connectie te weinig hebben dan is er een verdeel-blok te krijgen.
De oudere Raymarine ST50 instrumenten maken gebruik van kleine ronde draai-connectoren. Er zijn hiervoor (nog) verloopstekkers te krijgen, in een male en female uitvoering. Ook kan je de connector afknippen en er een SeaTalk kabel met een gegoten stekker op solderen. Klik hier voor een overzicht van de SeaTalk kabels.
Raymarine SeaTalk2 uitleg
SeaTalk2 van Raymarine is ontwikkeld voor Raymarine ST290 instrumenten en de Raymarine C-serie MFD instrumenten en Raymarine E-serie MFD instrumenten.
Raymarine SeaTalk2 maakt gebruik van 5 polige connectoren die gelijk zijn aan de aansluitingen van een NMEA2000 kabel. Twee aansluitingen (rood en zwart) zijn voor de 12V voeding en twee (blauw en wit) voor data. De vijfde draad is de zogenaamde ground. Een SeaTalk2 kabel is dus een 5-aderige kabel met eigen Raymarine connectoren. Een SeaTalkNG kabel heeft een extra (6 in totaal) 6 ader om ook het ouder SeaTalk te kunnen versturen. (Nee, je kan niet SeaTalk aftakken van een STNG kabel, dat werkt alleen als er een SeaTalk apparaat zoals een ST60 instrument wordt gebruikt)
Je kan bijvoorbeeld een Raymarine C120 Classic met een verloopkabel aansluiten op het nieuwe SeaTalkNG netwerk:
Raymarine ST2 naar Devicenet Female adapterkabel 1 meter (A06062).
De Raymarine Seatalk2 aansluitingen zitten onder andere op deze instrumenten:
- Raymarine ST290 instrumenten
- MFD/radar/plotters/fishfinders uit de C- en E-series (C120 Classic)
Overigens, de nieuwe Raymarine c-serie en e-serie maken gebruik van SeaTalkNG, lees hier het verschil tussen de e-serie en E-serie.
Raymarine SeatalkHS uitleg
Raymarine SeatalkHS (high speed) maakt gebruik van UTP en is een een ethernet verbinding die ook in de PC wordt gebruikt. De SeaTalkHS is in het leven geroepen om data met hoge snelheid te verplaatsen. Met de SeaTalkHS kunnen beelden van een radardome of een fishfinder naar de Raymarine MFD instrumenten worden verzonden. Er zijn connectoren en switches leverbaar om plotters uit de E-series en C-wide series via het seatalkHS protocol aan elkaar te koppelen. Dit SeaTalkHS wordt ook wel RayNet genoemd.
Raymarine SeatalkHS RayNet uitleg
Raymarine RayNet is het zelfde als de SeaTalkHS. Het is de snelle dataverbinding tussen de instrumenten in. Ook is deze verbinding UTP (RJ45 connector). Het verschil zit aan het instrument kant. De connector aan de kant van het instrument is een waterdichte draai-connector die je op het instrument schroeft. Aan de andere kan van de kabel kan je kiezen uit een RJ45 aansluiting (op een UTP-switch of crossover-connector) of een 2e draai-connector( een fischfinder module). Dus voor het aansluiten van een e7 op een RJ45-switch heb je een kabel nodig met aan de ene kant een RayNet connector en aan de andere kant een RJ45-connector.
Overzicht RayNet kabel naar RJ45:
- Raymarine RayNet naar RJ45 Male kabel 1 meter
- Raymarine RayNet naar RJ45 male kabel 3 meter
- Raymarine RayNet naar RJ45 male kabel 10 meter
- Raymarine RayNet naar RJ45 Female adaptor 40 cm (als er al een UTP kabel ligt)
Raymarine SeatalkNG uitleg
Raymarine SeaTalkNG (Next Generation) is de vervanger van de SeaTalk en is eigenlijk een industrieel NMEA2000 protocol met een busstructuur. Het grote verschil is dat je nu een netwerk moet maken met een backbone (blauw) waar je vertakkingen afneemt naar de instrumenten met een spur (wit). Het SeaTalkNG netwerk moet ook gevoed worden, dit kan met een kabel, of met behulp van de Raymarine SPX stuurautomaat. (niet de SPX5)
Als je bestaande Raymarine SeaTalk instrumenten wilt koppelen aan de nieuwe SeaTalkNG instrumenten, dan moet je een inline converter gebruiken. Kijk hier voor een voorbeeld.
Klik hier voor een overzicht van SeaTaklNG kabels.
Dus SeaTalkNG is een NMEA2000 bussysteem maar met een extra ader.
Een NMEA2000 kabel heeft 5 aders:
- Rood: +12V
- Zwart: GND
- Wit: Data High
- Blauw: Data Low
- Blank: Shield
Een SeaTalkNG kabel heeft 6 aders:
- Rood: +12V
- Zwart: GND
- Wit: Data High
- Blauw: Data Low
- Geel: SeaTalk1
- Blank: Shield
Raymarine SeaTalkNG DeviceNet uitleg
Wat is DeviceNet bij Raymarine netwerken nu eigenlijk? DeviceNet is het zelfde als SeaTalkNG netwerk. De standaard NMEA2000 die in de industrie wordt gebruikt is eigenlijk het zelfde als de SeaTalkNG, maar dan met andere connectoren.
Dus als je een Raymarine e7 MFD hebt, en je wilt die aansluiten op een bestaand DeviceNet netwerk dan heb je de SeaTalkNG to DeviceNet adaptor cable nodig. Let er op, er zijn male en femalt connectoren voor de deviceNet verbindingen.
Links: Spur connector
Rechts: DeviceNet connector
Raymarine STNG Devicenetkabel Female 40cm
Productnummer: A06045
Raymarine STNG Devicenetkabel Male
Productnummer: A06046