Webasto standkachel SMS bedienen

Proef opstelling Arduino SMS webasto standkachel

Echt heerlijk een Webasto standkachel in de auto. Zeker met een afstandsbediening om aan en uit te kunnen zetten naast de klokthermostaat in de auto. Vanuit huis geen probleem, ik denk een 100 meter is wel realistisch, de 1000 meter van de fabrikant niet. Maar ja, als je verder weg bent dan de 100 meter kan je de kachel niet aan en uit zetten. Dus als ik op de buttons kan drukken, dan kan een relais dat ook vast wel. Een Arduino een SMS module, voedingkje en relais, meer is er niet nodig. Zo goedkoop mogelijk maken, totaal is het niet meer dan 18 Euro aan onderden. Maar de extra kosten zijn gewoon pech, je leest er hieronder meer over. En houd het simpel, niet te veel ideeën toevoegen, met mijlpaal 2 weken tijd voor een prototype (zelfs China was meewerkend met verzenden)

Das Auto: Volkswagen Passat CC met standkachel van Webasto. De stadkachel kan op afstand bediend worden met een remote.

(misschien wel een off-topic projectje, maar ja om nu een nieuwe blog te gaan maken)

Afstandsbediening van de WV Passat CC

Webasto T91 afstandsbediening voor SMS
Mijn originele afstandsbediening

Bij de kachel in de auto zit helaas 1 afstandsbediening een 2e zou mooi zijn en daar ga ik wel voor. Bij de dealer kost de remote 250 Euro, bij webasto-store.nl 160 Euro (Webasto afstandbediening Telestart T91 zwart los) toch wel weer grote verschillen. Ik ben voor de 160 Euro versie gegaan, maar let op deze heeft geen dus VW-logo op de achterkant staan.

Webasto afstandbediening Telestart T91 zwart los
Afstandsbediening zonder WV logo

Dus openmaken die remote, poeh SMD kent iedereen maar de componenten zijn microSMD. Voorzichtig solderen dus, ik had al een weerstandje van zijn plek de duuwt omdat ik te dicht in de buurt kwam. Zien?

Een nieuwe T91 afstandsbediening aanmelden

Hoe kan je een nieuwe T91 afstandsbediening aanmelden. Op internet gezocht hoe je een afstandsbediening voor de standkachel in de auto kan aanmelden of pairen. Daar gaat het bijna altijd over later ingebouwde standkachels en die werken echt niet voor ingebouwde standkachels van Webasto vanaf de fabriek. Voor de later ingebouwde kachel is het heel simpel, je haalt de 1 Ampere zekering uit de houder, je stop hem er weer in, en je drukt op de OFF-button binnen 3 seconden, et voila de remote is aangemeld.

Bij mij was dat weer lekker anders. Ik heb alle zekeringen die te maken hebben met ‘kachel’ / ‘heitzung’ / ‘aux heater’ los gehad en geprobeerd om de nieuwe afstandsbediening aan te melden. Geen succes, en het aller leukste is dat de goede remote hierdoor niet meer is aangemeld!
DUS, toch maar een afspraak gemaakt bij de VW dealer. Binnen 10 minuten waren de beide afstandsbedieningen weer gepaired / aangemeld. Hop 56 Euro. Misschien kan het ook met VAGCOM maar die heb ik (nog) niet…

En of de duvel er mee speelt zit er nu een storing  in de kachel… In de error log staat dat de circulatiepomp een kortsluiting heeft. Dus die zal wel vast zitten en te veel stroom trekken. Die lekt een beetje koelvloeistof, dan maar vervangen. Grrr helaas de storing zit er nog steeds in, het was die pomp dus niet, dat waren 125 Euro + 75  montage.. dus volgende week maar weer naar de dealer… kijken wat die zegt. Maak mij nu maar vast zorgen.

Update: Terug van de dealer, het blijkt dat als er een storing in de webastokachel zit het niet genoeg is om de foutmeldingen de clearen. Inmiddels de pomp vervangen die waarschijnlijk nog goed was. En nu nadat de alarmen voor de 2e keer zijn gecleared diet de kachel het nog steeds niet. De kachel is geblokkeerd, en gaat alleen weer werken als de blokkering ook wordt weggehaald. Beetje slordig van de dealer. Hup 108 Euro.

Schema voor arduino met SMS module

Uiteindelijk een simpel schema. De voedingmodule zorgt voor een stabiele 5V. De arduino praat met de SMS module en stuurt de relays met LEDjes aan. 1 dingetje dat niet echt nodig is tenzij je heel zuinig met stroom moet zijn is de BC547 die op D8 zit, hier kan je de SIM800L een powerdown geven.

Schema met componten arduino en SMS modulePDF SMS-kachel-auto

Onderdelen voor de PCB

Er is niet veel te roepen over de onderdelen. Een Arduino Nano…

Simpele SIM800(L) module met een library van github. O ja er zijn ook SIM800(L) modules die alleen 3,3V willen hebben. Als je daar 5V op zet dan denk ik dat ie stuk gaat.

Wel gekozen voor een relais ipv een FET, ik weet gewoon niet hoe de button wordt uitgelezen in de handset. Ik denk dat een FET wel gaat.

De voeding is een Buck-Boost, sja ik heb alleen 5 V nodig, weinig Boost in gebruik (lag nog in de la). Mocht je een andere kiezen, zorg er voor dat je wel genoeg Amps aan de SIM800L kan leveren. Die heeft bij sommige situatie (bursts bij slecht ontvangst denk ik) de gevraagde 2 Amp wel eens nodig.

PDF SIM800L Module

Arduino Pro

DX.com

Onderdelen project standkachel auto bedienen Arduino Nano
Sim800l GSM module Quadband (met 5V voeding)

Wish.com

Onderdelen project standkachel auto bedienen SIM800L GSM module
DIP relais R2-1A05

eBay.com

Onderdelen project standkachel auto bedienen relais R2-1A05
Buck-Boost voeding
(ik had nog een oude liggen en ziet er anders uit)DX.com
Onderdelen project standkachel auto bedienen voeding module buck boost
SIM kaartje van de HEMA met 10 Euro tegoed

Printplaat met alle componenten

Hier een paar foto’s van het printje en het kastje van de Gamma. Kunststof (volgens mij nylon) 6-kant busjes op de bodem gelijmd en vastgeschroefd met nylon m3 boutjes met kruiskop. Tip assortiment nylon m3 bouten

PCB Arduino en SIM800L module voeding PCB Arduino en SIM800L module inbouwkast
PCB Arduino en SIM800L module passen PCB Arduino en SIM800L module onderkant
PCB Arduino en SIM800L module solderen Webasto T91 afstandsbediening met arduino dutton solderen
Webasto T91 afstandsbediening met arduino in elkaar zetten Webasto T91 afstandsbediening met arduino solderen zonder rubber toetsen
Webasto T91 afstandsbediening met arduino ingebouwd

Arduino code

Het script hoeft niet veel te doen. Initialiseer de SIM800L. Stuur bij het opstarten de huidige status en beltegoed terug. Wacht de rest van je leven op een SMS, kijk of die van de opgegeven mobiel komt, dan iets doen. Dus iemand met een ander mobiel nummer kan iets doen. Als er een SMS van de SMS-dienst komt dan wordt het beltegoed en verloopdatum altijd opgepakt en verzonden via een SMS naar jouw mobiel..

Ondertussen wordt de spanning van de accu continu (1 seconde interval) gemeten en als die onder de 11,5V komt wordt er een SMS verzonden met de melding dat de accu te leeg is. Ik weet nog niet of starten een probleem geeft. Als dat zo is, dan zal er nog een aantal keren gemeten moeten worden voordat er een alarm wordt verzonden.

Onmisbaar is de SMS die je terug krijgt als je “Credit” stuurt, dan krijg je de accuspanning, de modus van de kachel (verwarmen of koelen) en het tegoed van je saldo terug op jouw mobiel.

In de handleiding van Webasto zegt dat je met de afstandsbediening kan schakelen tussen koelen en verwarmen. Maar ik kan dat niet voor elkaar krijgen in de auto. Als iemand weet hoe je dit kan doen laat ajb een bericht achter.

De SMS opdrachten:

  • Aan – Kachel aan zetten
  • Uit – Kachel uit zetten
  • Credit – Beltegoed opvragen en de status van de kachel terug geven
  • Koelen – Zet eerst de kachel op ventileren (beide buttons gelijkertijd indrukken en dat 2 keer binnen een seconde), en meteen op aan
  • Verwarmen – Zet eerst de kachel op ventileren (beide buttons gelijkertijd indrukken en dat 2 keer binnen een seconde), en meteen op aan (
  • Pair – afstandbediening aanmelden op de kachel (zelfde als op ButtonOFF te drukken)

ToDo (als VW dit kan): de kleur van de LED op de remote uitlezen, rood is verwarmen en groen is ventileren. Want als de kachel op modus koelen (ventileren) staat en de spanning gaat van de module af en daarna weer op, dan is de status niet meer goed. (snel op te lossen met de andere handremote natuurlijk) Gaat vast nog eens gemaakt worden.

Versie 5 van de code.
(met zoveel mogelijk tekst en uitleg)
SMS-auto-005-stripped.ino
Versie 7 van de code. SMS-auto-007-stripped.ino
Library (pak de actuele van GitHub)
https://github.com/Seeed-Studio/GPRS_SIM900
GPRS_SIM900-master

Accu spanning 12V controleren Arduino

Zoals gezegd is het wel een mooie optie om de accuspanning te meten en een SMS bericht krijgen dat de spanning te laag is. Na de eerste keren de standkachel aan gezet te hebben en weer uit en weer aan, bleek smiddags dat de accu in de auto niet meer echt goed was.Ik kreeg een SMSje van de auto. Bij het starten merkte ik dat meteen, de startmotor draaide niet lekker rond. Helaas een nieuwe accu, dat moet maar dan, 165 Euro.

Gekozen voor de 11,5V als onderspanning. Dit is eigenlijk veel te laag, maar het is voor die 1ne keer dat het echt nodig is. Als de spanning onder de 11,5V komt dan kan de accu net weer boven de 11,5 V komen, en er weer onder etc. Om niet elke keer een SMS te krijgen als de spanning rond de 11,5V danst kan je er een hysterese in zetten. Ofwel alleen reageren als de spanning met een iets verschil (delta) tussen de metingen af te vangen. Dit is niet nodig want als er 1maal een onderspanning is, dan moet ik naar de auto om of te laden of te rijden. In beide gevallen zal de spanning uiteindelijk weer boven de 14,4V komen. Ik heb er voor gekozen dat als de spanning boven de 14V komt dat alleen daarna weer alarmen mogen komen. In de tekening hieronder probeer ik het uit te leggen.

Accuspanning 12V meten met arduino voor SMSIk ben altijd benieuwd of dit een artikel is waar je wat mee kan. Foto’s en opmerkingen kan je altijd mailen.