Welke snelheids tranducer voor Raymarine Tridata ST60 display

Raymarine ST60 plus tridata compleet systeem met retractable transducersWij zijn in het bezit van een Raymarine Tridata ST60 display en hebben hiervoor een snelheids transducer nodig.

In de winkel staat product nr. E26031 ( ST60+ ST800 P120 Through hull) Is dit de transducer die wij voor ons display nodig hebben??

Omdat wij de Tridata stand alone willen laten werken is een andere vraag, waar is een voedingskabeltje voor de Tridata vinden??


Antwoord:
Raymarine Tridata aansluitingen achterkant A22004-PDe E26031 is de juiste gever die direct achter op de ST60 en ST60+ tridata kan worden aangesloten met schuifconnectoren.

Deze snelheid sensor wordt geleverd met een 14 meter kabel. Deze snelheidstransducer wordt door het vlak gemonteerd. Let er wel op dat er geen verf, teer of antifouling over de sensor wordt gesmeerd.

Raymarine ST60+ Plus Through hull Retractable snelheid transducer afmeting E26031Rechts staat de Raymarine ST800 / P120 snelheid transducer met analoge aansluiting.
Raymarine ST800 P120 ST CU TH Retractable: E26031

De afmetingen van de Raymarine ST60+ Plus snelheid transducer zijn te zien in het plaatje hiernaast.
Kijk hier voor meer informatie over de ThruHull (door-de-romp) snelheidgever.

Raymarine DST800 DST CU TH Triducer analoog A22154Let er op dat er ook een gecombineerde (Triducer) gever is. De Raymarine triducer DST800 geeft diepte, snelheid, log en temperatuur door aan het instrument. Hij heeft analoge signaaldraden die achter op het instrument worden aangesloten.
Raymarine DST800 DST CU TH Triducer analoog
Productnummer: A22154

Dit betekent dus 1 gat in de romp, óf een bestaande gever er uit halen en deze op die plek plaatsen. Meet voordat je gaat demonteren het gat in de romp op. Het gat vergroten is een lastige klus, maar verkleinen is heel erg lastig (dit komt nagenoeg nooit voor, maar toch).

Tridata aansluiten op een bestaand instrument

Raymarine SeaTalk kabel closeup

Als er een instrument bijgeplaatst moet worden en aangesloten moet worden op een bestaande instrument. Dan zijn er losse kabels met gegoten connectoren beschikbaar. Deze SeaTalk kabels zijn gecombineerd een voedingskabel (rood en zwart) en een signaalader (geel en zwart). Een SeaTalkkabel kan je gebruiken om de Tridata aan te sluiten op een bestaand instrument uit de ST60 of St60+ serie kan met de Seatalk kabel van 40 centimeter:
Raymarine SeaTalk kabel i40 ST30-40-60-80 30 cm Productnummer: D230

Er zijn ook andere lengtes te krijgen, zie hieronder.

Tridata aansluiten zonder bestaand instrument

Als er een Raymarine SeaTalk instrument (bijvoorbeeld tridata, diepte, snelheid, etc) geplaatst moet worden zonder een bestaande instrument, dan zijn alleen de de rode (+12V) en de screen (kale draad) nodig. Het mooiste is als je met een krimpkousje de Massa afschermt.

Raymarine SeaTalk kabel pellen voedingkabelMisschien heb je een SeaTalk kabel over met aan beide kanten een gegoten stekker Dan kan je aan 1 kant de stekker afknippen, en voorzichtig de buitenmantel afpellen. Nu kan je de rode (+12V) en de screen met een krimpkousje (Massa) gebruiken om het instrument te voeden. Om er voor te zorgen dat er geen spanning of sluiting op de gele signaalader komt, zou je deze terug kunnen buigen en met een krimpkous afschermen.

Als je geen SeaTalk kabel hebt, kies dan een SeaTalk kabel met de juiste lengte en knip de connector aan één kan af.

Overzicht van Raymarine SeaTalk 1 kabels:

 

Kijk hier voor een uitleg over de SeaTalk netwerk:
https://www.raymarine-navigatie.nl/seatalk-kabels-voor-de-raymarine-st40-st60-st60-serie/